1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sampi

Sampi ui pohjoiskarjalaisiin ruokapöytiin

Ilomantsiin tuli hiljattain Espanjasta erikoisvalmisteinen rekka lastinaan noin 3000 kiloa sampia. Näistä emokaloista käynnistyy entisen "Möllykän" tehtaan tiloissa toden teolla kaviaarin tuotanto. Sivutuotteena kaviaaritehtaalta tulee muutamien vuosien kuluttua tonneittain sammenlihaa.

Kuva: Anu Rummukainen / Yle

Ilomantsilainen kaviaaritehdas Caviar Empirik alkaa suunnitelmien mukaan tuottaa viiden vuoden kuluttua noin 150 000 kiloa sammenlihaa vuodessa.

Kaviaarin sivutuotteena syntyvää sampea aiotaan jalostaa Ilomantsissa muun muassa fileeksi, savukalaksi ja pateeksi. Osa sammenlihasta on tarkoitus saada tuoreena kauppojen kalatiskeille.

Ruodoton herkku

Joensuulainen kokki, opettaja ja alan yrittäjä Tarmo Wasenius toivottaa sammen tervetulleeksi kasvatetun kalan pohjoiskarjalaisille markkinoille. Suomessa käytettävästä kalasta noin 80 prosenttia on  kasvatettua.

- Aika yksitoikkoista on ollut. On ollut kirjolohta ja siikaa. Sampi on tervetullutta. Sampi on mukava kala etenkin sen takia, että se on vähäruotoinen.

Sampi on erittäin hyvä kala.

Tarmo Wasenius

Sanotaan että sampi on väharasvainen ja lihaltaan napakka kala.

- Sampi on erittäin hyvä kala. Jos haluaa, sen voi laittaa tikkuun ja paistaa kuten saslikia. Se pysyy kasassa hyvin, Wasenius kertoo.

- Kysymys ei ole kuivasta kalasta. Rasvaa riittää. Savustettuna se on erittäin hyvää.

Nopea kypsennys

Tarmo Waseniuksen mukaan sampi on parhaimmillaan savustettuna tai paistettuna eli nopeasti kypsennettynä kuten muutkin kalat.

- Siitä kun veistää siivuja ja nopeasti kypsentää. Ei liian kauan, koska kaikki kala menee ryynimäiseksi, jos sitä liian pitkään kypsennetään.

Pohjoiskarjalaiset ovat kalan ystäviä.

Tarmo Wasenius

Tarmo Wasenius uskoo, että pohjoiskarjalaisetkin kuluttajat löytävät ennen pitkää sammen kalatiskiltä omaan ruokapöytään.

- Pohjoiskarjalaiset ovat kalan ystäviä. Ja sampi on kasvanut aiemmin meillä luonnonvaraisena. Jos pohjoiskarjkalaiset ovat löytäneet vietnamilaisen kalan niin miksei sampea myöskin?