1. yle.fi
  2. Uutiset

Asteroidi ohittaa Maan ennätyksellisen läheltä

Vastaavankokoinen taivaankappale on aiemmin aiheuttanut valtavan kraatterin Arizonassa ja tuhonnut metsää Siperiassa. Tällä kertaa törmäyksen vaaraa ei ole.

tiede
Nasan havainnekuva asteroidi 2012 DA14:sta.
Asteroidi 2012 DA14 ohittaa Maan vajaa 28 000 kilometrin korkeudessa maan pinnalta.NASA

Helmikuun 15. päivä 50-metrinen asteroidi ohittaa Maan ennätyksellisen läheltä. Pelkoa törmäyksestä ei ole, mutta Nasan asteroidiryhmä pitää 2012 DA14-nimistä asteroidia tiukasti silmällä.

Asteroidi 2012 DA14 ohittaa Maan vajaa 28 000 kilometrin korkeudessa maan pinnalta.

- Tämä on ennätyksellisen läheinen ohitus. Sen jälkeen, kun aloitimme säännöllisen taivaan kartoituksen 1990-luvulla, näin suuri taivaankappale ei ole ohittanut Maata näin läheltä, kommentoi Nasan Maata ohittavia taivaankappaleita tarkkailevan ohjelman johtaja Don Yeomans.

2012 DA14 on 50 metrin levyinen, ei kovin suuri muttei ihan pienikään asteroidi, joka on luultavimmin kiveä eikä metallia tai jäätä, kuten jotkut asteroidit. Yeomansin arvioin mukaan 2012 DA14:n kaltainen asteroidi ohittaa Maan keskimäärin kerran 40 vuodessa, mutta sellainen osuu Maahan vain noin 1 200 vuoden välein.

50-metrisen asteroidin osuminen Maahan ei aiheuttaisi valtavaa tuhoa - ellei satu oleskelemaan suoraan sen alla. Vastaavan kokoinen taivaankappale aiheutti Yeomansin mukaan esimerkiksi reilun kilometrin levyisen Arizonan suuren meteoriittikraatterin, joka syntyi kun meteoriitti osui Maahan 50 000 vuotta sitten.

Myös vuonna 1908 kuta kuinkin samaa kokoluokkaa ollut kappale - asteroidi tai komeetta - aiheutti Siperian Tunguskassa valtavan räjähdyksen. Räjähdyksen voimakkuus vastasi tuhatta atomipommia ja se kaatoi 80 miljoonaa puuta yli 2 000 neliökilometrin alueelta.

- 2012 DA14 ei todellakaan osu Maahan. Asteroidin kiertorata tunnetaan riittävän tarkasti, jotta törmäyksen mahdollisuus voidaan sulkea pois laskuista, Yeomans painottaa.

Silti Nasa aikoo pitää asteroidia tiukasti silmällä - ohittaahan se Maan lähempää kuin useat satelliitit.

Tähdet ja avaruus -lehden mukaan ohikiitävä asteroidi on nähtävissä myös Suomen yötaivaalla. 2012 DA14 on kuitenkin niin himmeä, ettei se ole nähtävissä paljain silmin, vaan sen erottamiseen tarvitaan kaukoputki, lehti muistuttaa.

Lue seuraavaksi