Armeijasta kieltäytyminen johti Jehovan todistajan vankeuteen

Kieltäytyminen armeijapalveluksesta Parolan panssariprikaatissa Hattulassa johti vankeustuomioon. Helsingin hovioikeus tuomitsi miehen vankilaan 172 vuorokaudeksi. Kanta-Hämeen käräjäoikeus oli aiemmin vapauttanut miehen syytteistä.

Kotimaa
Panssarijääkäreitä sotaharjoituksessa
Leopard-taistelupanssareiden etenemistä seurasivat jääkärit metsän reunasta.Antti Mälkönen / Yle

Monisäikeinen oikeusriita perustui miehen uskonnolliseen vakaukseen. Jehovan todistajana (siirryt toiseen palveluun) hänellä oli lain mukaan oikeus vapautua asevelvollisuudesta. Hakemus tulee kuitenkin tehdä ennen 25:tä ikävuotta.

Mies otti sinetöivän Jehovan kasteen 23-vuotiaana, ensimmäisten kutsuntojen jälkeen. Hän ilmoitti kuulumisestaan Jehovan todistajiin vasta 26-vuotiaana. Hovioikeuden mukaan liian myöhään.

Käräjäoikeus oli aiemmin katsonut, että mies ei tiennyt ikärajasäännöksestä eikä kieltäytynyt tahallisesti ilman syytä asevelvollisuudesta. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen.

Hovioikeus katsoi että mies on asevelvollinen, joka on kieltäytynyt asepalveluksesta, jonka johdosta hänet tuomittiin 172 päiväksi ehdottomaan vankeuteen.

Totaalikieltäytyjiä vuosittain 20-40

Tilastokeskuksen mukaan ase- ja siviilipalveluksesta kieltäytyy ja joutuu oikeuteen vuosittain viitisentoista miestä. Tilastossa ei ole mukana Jehovan todistajia, joita koskee oma laki.

Aseistakieltäytyjäliiton (siirryt toiseen palveluun) mukaan totaalikieltäytyjiä on vuosittain 20-40. Ero tilastoluvuissa johtuu siitä, että vaikka kaikki tapaukset viedään oikeuteen, joissain tapauksissa toimenpiteistä luovutaan.

Jehovan todistajilla on oikeus kieltäytyä asepalveluksesta erityislain turvin. YK:n ihmisoikeuskomitea antoi Suomelle asiasta huomautuksen jo yhdeksän vuotta sitten. Ihmisoikeuskomitean mukaan Jehovan todistajien erityiskohtelu rikkoo syrjintäkieltoa. Suomi ei ole kuitenkaan saanut lainsäädäntöä uudistetuksi.

edit: mies ilmoitti kuulumisestaan Jehovan todistajiin vasta 26-vuotiaana