1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. stand up -komiikka

Näin stand up -koomikko koki Jyväskylän iskun

Keskisuomalaistaustainen stand up -koomikko Teemu Vesterinen oli Jyväskylän kaupunginkirjastossa toissailtana. Puukotukseen johtaneen kahakan alkaessa hän tajusi olevansa keskellä poliittista ja yhteiskunnallista ylikiehuntaa.

Teemu Vesterisen kirjastoreissu oli kaikkea muuta kuin rauhallinen. Kuva: Toni Aurell

Vesterinen kuvailee Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuden ympärillä sattuneita tapahtumia nettisivuillaan.

Sitten räsähti. Luulin, että seinustalla pöydillä istuneet ihmiset putosivat pöydältä, mutta sitten jymähti ovea vasten jotain ja kuului lasin hajoamista. Koko söpö nuorisolauma havahtui, mutta puhetta yritettiin jatkaa. Sitten järjestysmies, nuori mies, jolla en ainakaan nähnyt mitään merkkiä virallisesta järjestysmiehuudestä tuli sisään ja sanoi, että patriootit iskivät. He rikkoivat pulloja, löivät tätä miestä naamaan ja toista oli puukotettu.

Vesterinen kertoo pelkäävänsä väkivaltaa ja toteaa, että ehti miettiä kahakan aikana monenlaisia toimintavaihtoehtoja.

Itse mietin koko ajan, että mitä jos joudun tappeluun. En ole tappelija. Järkevintä on juosta karkuun, varsinkin jos on puukkoja ilmassa.

Vesterinen toteaa nettikirjoituksessaan myös, että tilaisuudessa olleet ihmiset alkoivat seurata tapahtumien kulkua kännyköistään.

Tajusin olevani keskellä poliittista ja yhteiskunnallista ylikiehuntaa. Pelottavaa ja jännää. Kaikilla oli kännykkä esillä. Arviolta puoli tuntia tapahtuneen jälkeen veljeni näytti kännykästä ensimmäistä uutista. Sitä se nykyään on; saatoimme salissa istua ja lukea uutisista miten meillä menee.

Yle Keski-Suomelle Vesterinen toteaa, että keskustelu ja toimenpiteet tapauksen ympärillä ovat tarpeellisia. 

- Kyllä kaikki siellä selkeästi säikähti, että mitäs nyt. Minäkin menin vaan kuuntelemaan mielenkiintoista luentoa. Pysyttiin siinä vaan rauhallisina ja puhuttiin, että on syytä poistua paikalta isoissa porukoissa. Kyllähän tällainen toiminta menee jo aika pitkälle ja on syytäkin, että tämä aiheuttaa keskustelua ja toimenpiteitä, sanoo Vesterinen.