Sanna Ukkola: Persulogiikkaa

Kun eduskuntapuolueen varapuheenjohtaja antaa julkisesti ohjeita terroristeille, ollaan jo aika syvällä pimeyden ytimessä.

Yle Blogit
Sanna Ukkola
Yle

Varapuheenjohtaja Juho Eerola heitti perussuomalaiseen tapaan "läppää" Facebookissa kommentoimalla Jyväskylässä poliittisessa keskustelutilaisuudessa sattunutta puukotusta näin:

"Ja näille patriooteille (?) vinkiksi: Älkää seuraavan kerran näyttäkö "patriooteilta", kun pyritte tuollaiseen tilaisuuteen sisään. Älkää myöskään menkö ryhmässä, vaan muina miehinä muiden joukossa."

Toinen pinttynyt perussuomalainen tapa on syyttää kohun jälkeen mediaa ja väittää, että toimittajat vääristelevät ja irrottavat kommentteja asiayhteydestään.

Tähän turvautui tietysti myös Juho. Eerola väitti kohun jälkeen tarkoittaneensa kommentillaan sitä, että ihmisiltä ei pitäisi mielipiteensä vuoksi evätä pääsyä tilaisuuksiin.

Jostain syystä Juho unohti mainita sen, että ihmisiä ei myöskään ole kovin järkevää puukottaa mielipiteidensä takia. Eikä rynniä kirjastoihin riehumaan luotiliivit päällä, suojamaskit naamalla ja astalo kourassa.

Järjestetty mainospuukotus? Mistä näitä ajatusten tonavia oikein tulee?

Onko tällaisten ihmisten pääsyn estäminen tilaisuuteen Eerolan mukaan todella sananvapauden rajoittamista?

Tämän lisäksi perussuomalaisten varapuheenjohtaja arveli, että puukotuksessa saattaisi olla kyse mainostempusta.

"Se ihmetyttää, että aina kun tällaista äärioikeiston harjoittamaa väkivaltaa ilmenee, se tapahtuu Dan Koivulaakson ja Li Anderssonin tapahtumassa. Missään muualla tällaista ei käytännössä tapahdu. Se on sopivaa, hyvää mainosta heidän kirjalleen tällainen, että aina siellä missä he ovat puhumassa, kuinka vaarallinen äärioikeisto on, niin aina siellä äärioikeisto iskee", Eerola sanoi.

Järjestetty mainospuukotus? Niinpä niin. Hyvä Eerola. Mistä näitä ajatusten tonavia oikein tulee?

No, perussuomalaisten eduskuntaryhmästä. Varapuheenjohtajana Eerola kaiken lisäksi edustaa puolueensa virallista linjaa.

*Eerolan kommentit *aiheuttivat nopeasti paheksunnan aallon sosiaalisessa mediassa.

Demareiden taustavaikuttaja Esa Suominen pohti tuoreeltaan FB-sivuillaan, mitä mieltä Timo Soini on siitä, että Eerola neuvoo natseja pukeutumaan huomaamattomasti, kun tavoitteena on iskeä tilaisuuksiin. "Anteeksiantamatonta rikollisuuteen yllyttämistä, lain halveksuntaa ja täydellistä kusipäisyyttä. Milloin tämä loppuu?" Suominen kyseli.

Mutta iskut herättivät myös muut eduskunnan oikeistopopulistit kommentoimaan. Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) syyttää vasemmistoa:

"Mitä mieltä muuten olette siitä, että vasemmistopoliitikko Steen1 hylkää rauhanomaiset keinot ministeri Paavo Arhinmäen seinällä ja uhkaa rei'ittää fasistit?" Halla-aho kyselee Eerolan sivuilla.

Puoluetoveri Olli Immosen mukaan taas isku osoittaa sen, että ihmisten kannattaa pysytellä mahdollisimman kaukana paitsi äärioikeistosta myös äärivasemmistosta.

Perussuomalaisilla menikin pitkään kovin hyvin. Tuoreissa mielipidemittauksessa puolue oli jo noussut kakkostilalle.

Mutta kun Soini on istuntovapaalla, kansanedustajat riehuvat villeinä pitkin sosiaalista mediaa - ja tekevät kaikkensa painaakseen suosioluvut taas kuntavaalien aikaiselle tasolle.