1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Bolshoi lykkää Kevätuhri-baletin ensi-iltaa

Moskovan Bolshoi-baletti lykkää vuoden odotetuinta ensi-iltaa baletin taiteellista johtajaa Sergei Filiniä vastaan tehdyn happohyökkäyksen vuoksi. Bolshoi-baletti ilmoitti Igor Stravinskyn Kevätuhri-baletin uuden version ensi-illan lykkäyksestä perjantaina.

kulttuuri
Moskovan Bolshoi-teatterin baletin taiteellnen johtaja Sergei Filin heinäkuussa 2011.
Moskovan Bolshoi-teatterin baletin taiteellnen johtaja Sergei Filin heinäkuussa 2011.Sergei Ilnitsky / EPA

Bolshoi oli kutsunut brittikoreografi Wayne McGregorin tekemään kokonaan uuden teoksen Stravinskyn ikonisesta baletista, jonka ensi-illasta Pariisin venäläisessä baletissa tulee kuluneeksi 100 vuotta.

Uuden _Kevätuhrin _ensi-illan oli tarkoitus olla maaliskuun lopulla, _Kevätuhrin _100-vuotisfestivaalilla, jonka ohjelma on happohyökkäyksen kohteeksi joutuneen Filinin käsialaa.

Kevätuhrin ensi-ilta saa odottaa taiteellisen johtajan kuntoutumista

Filin sai happohyökkäyksessä kasvoihinsa kolmannen asteen palovammoja ja hänen näkökykynsä on uhattuna. Hänen toipumisensa arvioidaan vievän ainakin puoli vuotta.

Sergei Filin joutuu läpikäymään useita leikkauksia, joilla hänen silmäänsä yritetään pelastaa kasvoille heitetyn hapon jäljiltä. Filin siirtyy ensi viikolla hoitoon Saksaan.

Bolshoista kerrotaan, että _Kevätuhr_i-produktion uudet esityspäivät ilmoitetaan sitten, kun Filin on palannut takaisin töihin.

Hyökkäyksillä mahdollisesti yhteyttä Bolshoin sisäisiin kiistoihin

Filin oli saanut etukäteen uhkauksia ja häntä vastaan oli tehty ilkivaltaa. Myös hänen mainettaan oli yritetty mustamaalata internetissä.

Hyökkäysten epäillään liittyvän Bolshoin johtajien ja tanssijoiden keskinäisiin kiistoihin. 43-vuotias Filin on entinen tanssija.

Hyökkäyksen tutkinnassa ei toistaiseksi ole edistytty.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi