1980-luvun diskossa soi rock

Diskot olivat rantautuneet Suomeen 1970-luvulla, mutta vielä 1980-luvullakaan niissä ei soitettu pelkästään diskoa. Piti olla rockia, piti olla Rolling Stones ja ZZ Top.

Kuva: Matti Myller / Yle

Edelleen levynpyörittäjän hommia tekevä DJ Wenna (Ari Venetjoki) veti bileitä jo 1980-luvun diskoissa.

- Musa lähti popista ja rockista. Se ulottui diskoonkin, mutta se kovin musta musa ei Keski-Suomen korkeudella jytissyt. Piti olla rockia, päivänpolttavimmat popit ja italodiskoa, hän sanoo.

Tanssilattia täyttyi esimerkiksi Modern Talkingin ja Rick Astleyn tahtiin. Myös Abba toimi vielä 1980-luvulla.

Wennan mukaan DJ-taso oli 1980-luvulla kova. Esimerkiksi Kuopiosta tuli Nite, Jyväskylästä Erkku, Lappeenrannasta Edward, puhumattakaan Tapani Ripatista - DJ Beaverista. DJ teki kokonaisshown pukeutumisineen ja tanssiryhmineen.

- Se oli raikasta hommaa, siihen oli kova into. Ei siitä rahaa jäänyt käteen, se mitä tuli laitettiin levyihin ja bensaan. Juuri ja juuri sillä eli, DJ Wenna sanoo.

1990-luku muutti diskon kuvan

DJ:n rooli lähti muuttumaan jo 1980-luvun lopussa. Musiikkia sai kuullakseen helpommin muuallakin kuin diskoissa.

- Siihen vaikuttivat taantuma, ihmisten ravintolakäyttäytyminen, paikallisradiot, musiikkivideot ja muu. Nykyisin musiikin kirjo on todella laaja ja DJ-taso äärimmäisen korkea.

Enää DJ ei myöskään ole puhuva ja höyryävä seremoniamestari.

- Jos -80-luvulla oli hiljaa, joku tuli kyselemään, että oletko hengissä. Nyt jos DJ alkaa höystää puheella, niin joku ehdottaa tauon pitämistä.

2000-luvun DJ hoitaa myös valot

DJ Oleg Eremenko hoitaa musiikkia jyväskyläläisellä Escape -klubilla. Musiikin lisäksi hän tekee myös valoshown.

- Perusperiaate on sama kuin aiemmin, eli DJ, mikseri ja kaksi soitinta. Musiikki tulee kuitenkin tietokoneelta. Samalla keskitytään valoihin. Tällä klubilla on yli 40 liikkuvaa valoa, hän sanoo.

Musiikin kaaren DJ rakentaa sen mukaan mitä tanssilattialla tapahtuu.

- Hyvä DJ on myös hyvä asiakaspalvelija. Hänen tehtävänään on saada paikka kuulostamaan ja myös näyttämään hyvältä, Eremenko sanoo.

Gangnam Stylen elinkaari laskussa

Lattiantäyttäjiä löytyy myös vuonna 2013.

- Aina niitä on ja on ollut, biisejä, jotka täyttävät lattian. Gangnam Style esimerkiksi oli sellainen, mutta se on jo menossa ohi. Nyt vaikkapa LMFAO:n Party Rock Anthem (siirryt toiseen palveluun) on sellainen, siitä on tulossa klassikko. Swedish House Mafia putoaa myös hyvin kansaa, sanoo Eremenko.

Vanhoja hittejä DJ pudottelee tilannesidonnaisesti ja yllätyksinä.

- 90 prosenttia on päivän musiikkia.