"Saattaa tulla vaikeuksia" – EU:n uudet päästörajat voivat pudottaa kiukaita markkinoilta

Heinäkuusta alkaen pienpolttolaitteiden on täytettävä tietyt häkä- ja hyötysuhdevaatimukset. Tutkija pitää määräyksiä oikeansuuntaisena.

Kotimaa
Tutkijatohtori tarkkailee kiuasta laboratoriossa.
Pertti Huotari / Yle

Kesällä tuleva EU-määräys voi karsia markkinoilta kiuasmalleja. Heinäkuun alussa voimaan tuleva CE-merkintävaatimus edellyttää, että pienpolttolaitteiden on täytettävä tietyt häkä- ja hyötysuhdevaatimukset.

Pieksämäkeläisen J.K Roster -konepajan kehityspäällikkö Pekka Tolkki uskoo, että uusi määräys tuottaa hankaluuksia lähinnä halvimpien kiukaiden valmistajille.

Varmasti osa näistä sadan euron kiukaista poistuu markkinoilta.

Pekka Tolkki

- Peruskiukaat ovat aika suorakanavaiset ja niillä saattaa tulla vaikeuksia normien täyttämiseksi. Varmasti osa näistä sadan euron kiukaista poistuu markkinoilta, Tolkki ennustaa.

Heinäkuusta lähtien tulisijojen hyötysuhderajat liikkuvat 50–70 prosentin välillä. Tolkin mukaan nykyisten peruskiukaiden hyötysuhde pyörii "jossakin 50 prosentissa, ehkä jopa allekin".

"Ei uhka nykyisille laitteille"

Puun pienpolttoa yli kymmenen vuotta tutkinut Itä-Suomen yliopiston tutkijatohtori Jarkko Tissari ei pidä EU-määräystä uhkana nykyisille laitteille. Hän kuitenkin huomauttaa, että vaatimuksiin tulee pidemmällä aikavälillä uusia tiukennuksia.

Jokainenhan tietää, että puusaunan löylyt ovat kaikkein parhaimmat. Mutta kyllä tälle asialle jotakin pitää tehdä.

Jarkko Tissari

- Päästörajoja pitäisikin jatkossa tiukentaa, sillä muuten laitteet eivät kehity. Itse en ole puusaunojen käyttöä kieltämässä ja jokainenhan tietää, että puusaunan löylyt ovat kaikkein parhaimmat. Mutta kyllä tälle asialle jotakin pitää tehdä, Tissari sanoo.

Hän perustelee vaatimusta kiukaiden päästörajojen tiukentamisesta kahdella seikalla. Ensinnäkin kiukaiden hiukkaspäästöt ovat varaaviin tulisijoihin verrattuna jopa kuusinkertaiset; toisaalta kiukaiden hyötysuhde on alhainen.

- Tulipesä on pieni ja tarvittava hetkellinen teho on aika suuri, mikä ei ole päästöjen kannalta hyvä.

Tissarin mukaan pienhiukkaset ovat yleisesti ottaen ihmiselle haitallisin komponentti ulkoilmassa. Hän ei kuitenkaan lähde arvioimaan esimerkiksi kotikiukaiden riskejä suomalaisten terveydelle.

- Tarvittaisiin kiukaiden osalta ihan kunnollinen kehitysprojekti, jossa voitaisiin ennen tiukempien päästörajojen tulemista miettiä, millä niitä päästöjä saataisiin alemmaksi. Tällaiseen projektiin tarvittaisiin kaikki kiuasvalmistajat mukaan.

Korjaus: J.K Rosterin kotipaikka on Pieksämäki eikä Varkaus, kuten artikkelin alkuperäisessä versiossa mainittiin.