Leipomot mielissään sokeriverotyöryhmän esityksestä

Valtiovarainministeriön työryhmän ehdotus säilyttää makeisverotus entisellään otettiin muun muassa porilaisleipomoissa helpottuneena vastaan.

Kotimaa
Taikinaa kaulitaan
Yle / Tapio Termonen

Leipomot ovat mielissään sokeriverotyöryhmän esityksestä säilyttää makeisvero entisellään. Työryhmän tutkittavana oli nykyisen mallin lisäksi myös kokonaissokeripitoisuuteen perustuva sokeriveromalli sekä yhdistelmäverotusmalli. Yrittäjien mukaan nämä olisivat leipomoiden kannalta turhia ja työläitä.

Valtiovarainministeriön työryhmän ehdotus säilyttää makeisverotus entisellään otettiin porilaisessa Mäkilän Leipomossa helpottuneena vastaan.

- Nykyinen malli on paljon parempi kuin kumpikaan uusista vaihtoehdoista. Ei tuntuisi oikeudenmukaiselta, että painon tai tilavuuden mukaan verotettaisiin samalla tavalla tuotteita, joissa on pelkkää sokeria ja niitä, joissa on myös terveellisiä ainesosia mukana, toteaa liikkeenharjoittaja Wili Mäkelä Mäkilän leipomosta.

Nykyinen makeisvero ei leipomoita juurikaan koske. Vaihtoehtoinen kokonaissokeripitoisuuteen perustuva sokerivero kuormittaisi leipomoita byrokratialla. Myöskään makeisveron ja sokeriveron yhdistelmämalli ei saa ymmärrystä

- Pahin skenaario on se, että sokerin käyttöön suoraan verrattava veromalli tulisi käyttöön. Täällähän pitäisi olla kemian alan insinöörejä laskemassa niitä pitoisuuksia ja se teettäisi valtavasti töitä. En ymmärrä välimallinkaan järkeä, jos sillä ei saavuta kansanterveydellistä ohjausvaikutusta, sanoo Leipomoyhdistyksen puheenjohtaja Timo Valli.

Lopullisesti ei leipomoissa kuitenkaan vielä huokaista helpotuksesta. Sokeriverotyöryhmän ehdotus on parhaillaan lausuntokierroksella, jonka jälkeen hallitus käsittelee asiaa helmikuun lopussa. Lopputulos saattaa siis olla hyvinkin erilainen, miltä juuri nyt vaikuttaa. Leipomoilla on päättäjille selkeät terveiset.

- Jos jotain muutosta halutaan tehdä niin arvonlisäveron korottaminen olisi paras vaihtoehto. Byrokraattiset ratkaisut eivät ole hyviä kenellekään, sanoo Wili Mäkilä.