1. yle.fi
  2. Uutiset

Malin armeijaa syytetään ihmisoikeusrikoksista

Järjestöjen mukaan sotilaat ovat surmanneet siviilejä. Ranskan presidentti matkustaa Maliin tänään perjantaina illalla.

Ulkomaat

Ihmisoikeusjärjestöt syyttävät Malin armeijaa kostoiskuista siviilejä vastaan armeijan vallattua takaisin islamistien valloittamia kaupunkeja.

Amnesty International ja Human Rights Watch ovat haastatelleet silminnäkijöitä, joiden mukaan Malin armeijan sotilaat ovat teloittaneet kymmeniä siviilejä Sevaren ja Konnan kaupungeissa Malin keskiosassa.

Uhreiksi on järjestöjen mukaan valittu vaaleaihoisia arabeja ja Tuareg-heimoon kuuluvia ihmisiä, joiden on ilmeisesti arveltu kuuluneen kapinallisten tukijoihin. Malin armeija on kiistänyt syytökset.

Uutistoimisto AP on puolestaan haastatellut kolmea Timbuktussa vangittua miestä, jotka syyttävät Malin armeijaa kidutuksesta. Sotilaat ovat syytösten mukaan käyttäneet vesikidutuksen kaltaista menetelmää, joka on aiheuttanut hukkumisen tunteen. Miehiä epäillään ilmeisesti islamistitaistelijoiksi.

Syytökset ihmisoikeusrikkomuksista varjostavat Ranskan presidentin François Hollanden vierailua Maliin. Elysée-palatsin mukaan presidentti lentää Malin pääkaupunkiin Bamakoon illalla.

Lehtitietojen mukaan hän tapaa Malin väliaikaisen presidentin Dioncounda Traorén, ja matkustaa myös Timbuktuun. Presidentin mukana matkustavat myös Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius ja puolustusministeri Jean-Yves Le Drian.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi