1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yrittäjyys

Nuoret yrittäjät esittäytyivät messuilla

Vuoden mittainen yrityksen pyörittäminen antaa nuorille opiskelijoille paljon tietoa yrittämisestä.

Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Kajaanin Kauppapaikka 18 toimii helmikuun ensimmäisenä päivänä messualueena Kainuun ensimmäisille Nuori yrittäjyys -aluemessuille, joka toimii samalla myös Kainuun Nuori yrittäjyys -ohjelman semifinaalina.

Messujen kolme parasta yritystä pääsee huhtikuussa Lohjalle Nuori yrittäjyys -finaaliin. Tuomaristo koostui muun muassa kajaanilaisista yrittäjistä. Vuosi sitten Kainuun ammattiopiston opiskelijoiden perustama mainostoimisto AD Pineapple edusti Suomea ulkomailla samanlaisessa kisassa.

Nuori yrittäjyys -ohjelmassa 9-luokkalaiset tai toisen asteen opiskelijat perustavat yrityksen yhdeksi vuodeksi.

Yrityksissä laaja kirjo

Tänä vuonna Nuori yrittäjyys -ohjelman yritykset tarjoavat muun muassa media- ja mainosalan palveluita, entisöintiä, sisustustuotteita tai kauneudenhoitoa. Kainuun ammattiopistossa eläintenhoitajaksi opiskelevien Anna Vainionpään, Tiia Kinnusen ja Maija-Liisa Kemppaisen CaraCanis-yritys tuottaa hyvinvointia koiran avulla.

- Käymme päiväkodeissa ja vanhainkodeissa koiran kanssa. Kävimme syksyllä aika säännöllisesti muutamassa paikassa, kertoo Anna Vainionpää.

- Meillä alkoi syksyllä valinnainen kurssi, Hyvinvoinnin tuottaminen eläimen avulla, ja meillä se eläin on koira. Saimme liitettyä tämän meidän yritysopintoihin, ja siitä lähti tämä idea, sanoo Tiia Kinnunen.

Yritystä perustettaessa olisi tärkeintä ottaa selville kaikki taustatekijät, jotka vaikuttavat yrityksen toimintaan.

Riitta Uotinen

Stylistiopiskelijoiden Style Secret tekee tilauksesta tyyli-iltoja, meikkauksia, asukokonaisuuksia tai muuta kauneuteen liittyvää.

- Idea lähti siitä, kun meillä on koulussa meikkausta. Halusimme laajentaa tarjontaa kauneuteen liittyvissä asioissa, kertoo Jasmina Karjalainen.

Marraskuussa aloittanut yritys on vasta alkutaipaleella, mutta tavoitteena hankkia asiakkaita myös tulevaisuutta silmällä pitäen. Opiskelijat valmistuvat keväällä 2014.

- Haluamme saada tästä mahdollisimman paljon irti, että saisimme kokemusta, sanoo Karjalainen.

Pelkkä into ei riitä

Messujen aikana tuomarit tenttasivat tarkasti jokaisen yrityksen. Yksi tuomareista, Riitta Uotinen, on itsekin yrittäjä. Hänen mielestään messujen yrityksistä kaksi olisi toteuttamiskelpoista ja pari muuta voisi toimia pienen hiomisen jälkeen.

- Kilpailijat ovat hyvin eritasoisia. Yritystä perustettaessa olisi tärkeintä ottaa selville kaikki taustatekijät, jotka vaikuttavat yrityksen toimintaan. Olen yrittänyt patistella heitä laskemaan, että onko menestymiselle edellytyksiä, kertoo Uotinen.

Tuomarin mukaan nuorten yritysten markkinoinnissa on eniten parannettavaa. Myös itsensä esille panemisessa ja myyntityössä on vielä opeteltavaa. Intoa nuorista löytyy, mutta joskus omasta asiasta innostutaan liikaakin.

- Se pitäisi muistaa, että sillä pitäisi pystyä elättämään itsensä ja työntekijänsä, muistuttaa Uotinen.