Rikosilmoitukset netissä tehdyistä kunnianloukkauksista kaksinkertaistuivat

Poliisille ilmoitetaan aikaisempaa useammin internetissä tapahtuneista epäillyistä kunnianloukkauksista. Monet rikosilmoitukseen johtaneet kirjoitukset julkaistaan Facebookissa.

Kotimaa

Internetissä tapahtuneista kunnianloukkauksista tehtyjen rikosilmoitusten määrä lähes kaksinkertaistui Suomessa viime vuonna.

Helmi- joulukuun välisenä aikana nettikirjoittelusta tehtiin poliisihallituksen mukaan 610 rikosilmoitusta, kun vuotta aiemmin vastaavana aikana kirjattiin 330 ilmoitusta. Poliisin tilastoissa netti on huomioitu kunnianloukkauksen tekopaikkana helmikuusta 2011 lähtien.

Vertailun vuoksi viime vuoden helmi-joulukuussa tehtiin kaikkiaan 3 763 rikosilmoitusta kunnianloukkauksista ja vuotta aiemmin 3 535.

Laaja kirjo

Kunnianloukkausten kirjo internetissä on laaja.

- Jonkinnäköinen tulehtunut ihmissuhde niissä on takana. Kyseessä voi olla esimerkiksi päättynyt parisuhde, teinien välinen koulukiusaaminen, yrityksen tai viranomaisen tyytymätön asiakas ja niin edespäin, kertoo rikoskomisario Jouni Niskanen Helsingin poliisista.

Sen sijaan rasistisista nettikirjoituksista ei ilmeisesti tehty Helsingin poliisille viime vuonna rikosilmoituksia.

Helsingissä kirjattiin viime vuonna yli sata ilmoitusta internetissä tapahtuneista kunnianloukkauksista. Useimmiten rikosilmoitukset liittyivät toimintaan Facebookissa.

- Sinne saatetaan tehdä kuvaton ja valenimellä oleva profiili, jonka takaa haukutaan kohdetta tai sitten saatetaan luoda uhrin tiedoilla ja jopa hänen kuvallaan valeprofiili, jonka nimissä esitetään erilaisia kunniaa loukkaavia lausumia, Niskanen kuvailee.

Kaikki eivät hahmota internetin olemusta

Internet on todennäköisesti madaltanut kynnystä syyllistyä kunnianloukkauksiin. Kaikki eivät hahmota netin olevan julkinen areena ja joidenkin ajanvietteenä on kirjoitella loukkaavia tekstejä. Tästä seuraa ongelmia, toteaa sosiaalisen median tutkija Janne Matikainen Helsingin yliopistosta.

- Tutkimuksissa on tullut pitkältä ajalta esille, että tämän tyyppinen viestintäympäristö tuottaa aggressiivista ja epäsosiaalista viestintää.

- Ihmiset ovat verkossa usein kasvottomia ja anonyymejä, jolloin ajatellaan ettei ole tavallaan vastuussa omista kirjoittamisistaan, Matikainen jatkaa.

Usein poliisi pääsee netissä kunnianloukkaukseen syyllistyneen jäljille, mutta ulkomailla sijaitsevien palvelinten takaa tekijän jäljittäminen ei ole itsestään selvää.

- Yleensä epäilty tekijä on oireillut aikaisemmin jollain tavalla ja uhrilla on käsitys siitä, kuka tekijä on, toteaa rikoskomisario Jouni Niskanen.

Kunnianloukkausten todellista määrää ei tiedä kukaan

Rikoskomisario Jouni Niskanen toteaa, että netissä häirityksi joutunut kansalainen voi ottaa yhteyttä nettipoliisiin ja pyytää poliisia olemaan yhteydessä epäiltyyn tekijään. Monet lopettavat ilkeilyn poliisin yhteydenottoon, Niskanen kertoo.

Niskanen huomauttaa, ettei kukaan tiedä internetissä tehtyjen kunnianloukkausten todellista määrää.

- Määrää on mahdoton arvioida, koska ihmisten sietokynnys on hyvin erilainen. Joku saattaa sietää solvaamista hyvinkin pitkään eikä tee siitä koskaan ilmoitusta poliisille.

Tutkija Janne Matikainen Helsingin yliopistosta pitää mahdollisena, että internet voisi tulevaisuudessa siistiytyä.

- Varmaan pikkuhiljaa muodostuvat tietyt tavat ja normit, jotka vakiintuvat verkkomaailmassa. Sehän on kuitenkin kohtalaisen uusi vielä. Pikkuhiljaa muotoutuu, mikä on sopivaa ja mikä ei.