Lääkäri: Karppaus vie viinanhimon

Karsi ruokavaliostasi hiilihydraatit, niin pian ei alkoholikaan enää maistu. Tämän havainnon on tehnyt vähähiilihydraattisen ruokavalion eli karppauksen äänekäs puolustaja, lääkäri Antti Heikkilä. Hän uskoo dieetistä olevan hyötyä myös alkoholismin hoitoon.

terveys
Asiakas ostoskärryn kanssa oluthyllyjen luona.
Yle

Heikkilä hoitaa tai neuvoo vuosittain arviolta paria tuhatta ihmistä. Potilaat hakeutuvat Heikkilän hoitoon usein diabeteksen ja ylipainon takia. Kun syömisistä karsitaan turhat hiilihydraatit, varsinkin sokeri, viljatuotteet, pasta ja riisi, tapahtuu usein kummia.

- Dieetillä on dramaattinen, positiivinen efekti ryyppäämiseen. Hyvin paljon on potilaita, jotka ovat lopettaneet juomisen aloitettuaan vähähiilihydraattisen ruokavalion, lääkäri Antti Heikkilä kertoo.

Kun vetää hiilarit alas, ei maistu kenellekään se viina.

Antti Heikkilä, lääkäri

Sokeri ja alkoholi: myrkkyä molemmat

Potilaiden kokemukset ovat herättäneet Heikkilän pohtimaan ruokavalion ja alkoholismin suhdetta. Hän uskoo, että sekä sokeri että alkoholi vaikuttavat haitallisesti aivoihin. Hänen mukaansa voi olla, että sokeri vaikuttaa samoissa aivojen osissa, joissa myös esimerkiksi morfiini vaikuttaa.

- Usein dokaajilla on myös sokerinhimo. Kun karkki jää pois ja hiilarit ruokavaliossa matalaksi, brenkkukin häviää, Antti Heikkilä kertoo asiakkaittensa kokemuksista.

Heikkilä onkin vakuuttunut ruokavalion ja alkoholismin yhteydestä.

- Kun vetää hiilarit alas, ei maistu kenellekään se viina.

Karppauksesta apu alkoholismiin

Antti Heikkilä on puolustanut vähähiilihydraattista ruokavaliota jo pitkään. Hän on lääkärikunnan piirissä myös kiistelty hahmo. Toistaiseksi ajatus vähähiilihydraattisen ruokavalion käyttämisestä alkoholismin hoidossa ei ole saanut vastakaikua.

Olen yrittänyt puhua A-klinikoille, mutta he ovat vaihtaneet puheenaihetta.

Antti Heikkilä, lääkäri

- Olen yrittänyt puhua A-klinikoille, mutta he ovat vaihtaneet puheenaihetta. Dieetti on kuitenkin toiminut erittäin hyvin etenkin miehillä. Tämä olisi mielenkiintoinen tutkimuksen aihe, Heikkilä pohtii.

Tutkimustiedon puutteessa viranomaisten suhtautuminen ruokavaliokokeiluihin on nuivaa. Karppausguruksikin tituleerattu Heikkilä haastaa ihmiset kokeilemaan hiilihydraattien vähentämistä.

- Niille ihmisille, jotka pyörii alkoholiongelman kanssa suosittelen kokeilua. Karsi kahdeksi kuukaudeksi hiilihydraatit minimiin ja kokeile, väheneekö myös viinanhimo.