yle.fi-etusivu

Avolouhos voi kätkeä yllättävän jääkiipeilyparatiisin

Kulunut talvi on ollut suotuisa monelle talvilajille, niin myös jääkiipeilylle. Kiipeilyn harrastajamäärät ovat kasvaneet viime vuosina koko maassa, ja se näkyy hiljakseen myös jääkiipeilyssä. Kausi on nyt parhaimmillaan, sillä jäätä on runsaasti.

Kotimaa
Höstveden avolouhos
Juha Kemppainen / Yle

Jään ailahteleva luonne on varmasti yksi syy, miksi jääkiipeilystä on helppo innostua. Lämpötila ja veden valumat muokkaavat jääseinämiä jatkuvasti. Jokainen kiipeilykerta on erilainen.

Jääkiipeilyä voi harrastaa myös alueilla, joilta ei löydy luonnonseinämiä; yllättävä jääkiipeilyputous voi löytyä vaikkapa avolouhokselta. Höstveden avolouhoksella Vaasassa on tasaisen Pohjanmaan ainoa tiedossa oleva, kiivettävä jääputous.

- Kaikkia paikkoja ei varmasti ole löydettykään eli louhoksilla saattaa olla tällaisia veden valumakohtia, kertoo vaasalaisen kiipeilyseuran High Sportin puheenjohtaja ja koulutusvastaava Sami Järvimäki.

Jäätä on, kiitos vaihtelevien lämpötilojen

Jääkiipeilykausi on nyt parhaimmillaan. Kuluva talvi on kaiken kaikkiaan keskiverto, sillä Pohjanmaan korkeudella kiipeämään päästiin joulukuussa. Parhaina talvina putous on mahdollista valloittaa jo marraskuussa, mutta pahimmillaan kauden aloitus venyy tammikuulle.

Jäätä on kuitenkin tänä talvena paljon, sillä lämpötilan vaihtelut saavat jääputouksen valuttamaan vettä, jonka pakkaset jäädyttävät aina uudeksi kerrokseksi. Samalla säänvaihtelut voivat tehdä jäästä helposti murtuvaa.

- Ei sitä tarvitse murehtia, että putous isommasti tulisi alas, koska se on vähän niin kuin betoni tuolla kiven välissä: joka koloon on mennyt vettä ja se on jäätynyt kiinni, vakuuttaa Sami Järvimäki, ja jatkaa:

- Tosin aina kun kiipeilijä lyö hakulla, sieltä tippuu jonkun verran jäätä. Eli kypärät pitää olla molemmilla, kiipeäjällä ja varmistajalla, päässä. Lisäksi kiipeilijällä on monesti lasit, että kun sää lyöt, niin jäähilettä ei tule silmään. Silloin sää pystyt katsomaan lyönnin loppuun asti.

Kiipeilyyn hurahtaneita entistä enemmän

Kiipeilylajit ovat kasvattaneet Suomessa suosiotaan, ja se näkyy hiljakseen myös jääkiipeilyssä. Silti kypärät eivät pääse kolisemaan yhteen ainakaan Suomen jääseinämillä.

Jääkiipeilyllä on edelleen kiipeilylajeista vähiten harrastajia muun muassa varustemäärän ja kylmyyden takia. Myös harjoittelupaikkoja on niukasti. Höstvedenkin putous on avolouhoksella, joten se voi hävitä jonain päivänä.

- Oon käynyt nyt kahdentoista vuoden ajan täällä, ja vähän kerrallaan joka kesä on lähentynyt se, mistä kiveä otetaan. Toistaiseksi on kuitenkin saatu olla täällä, mutta jos tämä lähtee, niin seuraava potentiaalinen putous on mahdollisesti Virroilla, Sami Järvimäki toteaa.

Vaasan korkeudella jääkiipeilykausi jatkuu aina maalis-huhtikuuhun. Mutta jos konkari haluaa oikeita haasteita, suunta on kauemmas: Posion Korouomaan tai jääkiipeilijän satumaahan Norjaan.

- Norjasta löytyy sellaisia seinämiä, että päivä mennään ylöspäin ja pimeän, hämärän tultua vasta laskeudutaan, Järvimäki hymyilee.