Duunarin sielusta tiukka taisto - SDP ja PS samoilla apajilla

Perussuomalaiset ja SDP kilpailevat kiivaasti työväen äänistä. Keski-ikäiset miestyöntekijät suosivat perussuomalaisia, kun taas SDP kerää enemmän naistyöntekijöiden ja yli viisikymppisten miesten ääniä. Yrittäjien joukossa kokoomus on suosituin, mutta perussuomalaiset haastaa keskustaa.

politiikka
Työntekijöiden suosikkipuolueet Ylen Taloustutkimuksella teettämässä puoluekannatuksessa.
Yle Uutisgrafiikka

Yle Uutisten puoluekannatusmittaukseen haastateltujen taustatiedot paljastavat, mikä on puolueiden kannatus eri väestöryhmissä. Samalla selviää myös, missä puolueiden kannatuksen muutokset tapahtuvat.

Kesällä 2011, heti eduskuntavaalien jytkyn jälkeen perussuomalaisten kannatus työntekijöiden joukossa oli lähes 35 ja SDP:n noin 20 prosenttia.

Viime keväänä perussuomalaisten työntekijäkannatus putosi 20 prosentin tuntumaan ja SDP oli parissa mittauksessa suosituin työntekijäpuolue. Sen jälkeen perussuomalaiset on pysynyt SDP:n edellä, mutta tammikuussa keskellä kiivasta telakkakeskustelua puolueet olivat lähes tasoissa.

- Jos lähdetään viime vaaleista liikkeelle, niin todellakin perussuomalaiset olivat työväestön keskuudessa suurin puolue. Nyt tilanne näyttää siltä, että perussuomalaisten ja SDP:n kannatus siinä ryhmässä on tasavahva, Tutkimusjohtaja Jari Pajunen Taloustutkimuksesta kuvaa.

Haastateltujen taustatiedoista selviää, että perussuomalaiset on selkeästi keski-ikäisten miesten puolue, kun taas naiset ja yli viisikymppiset suosivat SDP:tä.

Kolmanneksi suosituin työväenpuolue on keskusta ennen kokoomusta ja vasemmistoliittoa.

Yrittäjien suosikkipuolueet Ylen Taloustutkimuksella teettämässä puoluekannatuksessa.
Virhemarginaali 6,2-8,1 % puolueesta riippuen.

Kokoomus ja keskusta ovat taistelleet yrittäjien äänistä. Eduskuntavaalien jytkyn myötä perussuomalaiset ovat ilmestyneet myös tälle kilpakentälle.

Heti eduskuntavaalien jälkeen perussuomalaiset keräsi yrittäjäkannatusta lähes 30 prosenttia ja uhkasi jo kokoomuksen ykkössijaa.

Viime kesänä perussuomalaiset oli hetken suosituin yrittäjäpuolue, mutta sen jälkeen ensin keskusta uuden yrittäjä-puheenjohtajan Juha Sipilän johdolla ja loppuvuodesta jälleen kokoomus ovat pitäneet yrittäjäkentän kärkipaikkaa.

Tammikuussa keskustan yrittäjäkannatus notkahti alle 20 prosentin ja perussuomalaiset pääsi ihan tuntumaan. Samalla perussuomalaiset vahvisti asemiaan opposition ykköspuolueena.