Jyväskyläläiset valmistelevat uutta äärioikeistoiltaa

Jyväskylän keskiviikkoisen keskustelutilaisuuden järjestäjät aikovat järjestää keväällä tapahtuman uudestaan. Silloin paikalle on määrä saada useampia puhujia kuin Jyväskylän kirjastossa järjestettyyn tilaisuuteen, jonka ovella puukotettiin yhtä ihmistä.

Kotimaa

Äärioikeisto Suomessa -kirjaa käsittelevän keskustelun järjestivät kansalaisryhmä Jyväskylän yhteiskunnallinen opisto ja jkldiy-ryhmä. Ne aikovat järjestää myöhemmin keväällä tapahtuman, johon ne haluavat entistä enemmän vieraita.

- Järjestämmme tilaisuuden, johon on tarkoitus saada kaikki kirjan kirjoittajat ja Ruotsista äärioikeiston tutkija, Jyväskylän yhteiskunnallisen opiston rehtori Irma Hirsjärvi kertoo.

Keskiviikkona paikalla olivat Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittajista Mikael Brunila ja Li Andersson. Kirjoittajista Dan Koivulaakso ei päässyt tuolloin Jyväskylään.

Tulevan tilaisuuden turvallisuuden takaamista mietitään Hirsjärven mukaan tarkasti.

- Jos kirjallisuusiltaan on hankittava poliisivartio, olemme kansakuntana epäonnistuneet, hän kuvailee.

Jos kirjallisuusiltaan on hankittava poliisivartio, olemme kansakuntana epäonnistuneet.

Irma Hirsjärvi

"Poliisi merkitsi tapauksen kiireettömäksi"

Hirsjärvi ehti itse paikalle keskiviikkona myöhässä. Hänen mukaansa ovella oli järjestystä valvomassa kaksi opistolaista.

- Siinä oli kaksi tai kolme ihmistä. Sitten kun ovet suljettiin, porukkaa on ollut enemmänkin, siitä ei ole tietoa, keitä he olivat.

- Voisin kuvitella, että ovella on sanottu sisäänpyrkijöille, ettei sisälle mahdu ja sinne ei pääse.

Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä kirjaston kanssa. Kirjaston vahtimestari näki, että jotakin oli kehkeytymässä ja soitti poliisille.

- Ilmeisesti oli niin, ettei häntä otettu vakavasti, ja poliisi merkitsi tapauksen kiireettömäksi. Hyökkäyksen tapahduttua vahtimestari soitti uudestaan poliisille.

Poliisi tuli paikalle sen jälkeen, kun yhtä ihmistä oli puukotettu. Keskiviikkona puukotuksessa loukkaantunut mies voi jo hyvin.

"Keskustelu on nyt tärkeämpää kuin koskaan"

Yhteiskunnalliset opistot ovat poliittisesti sitoutumattomia kansalaisryhmiä. Helsingissä sillä on ollut toimintaa nelisenkymmentä vuotta, Tampereella kymmenkunta ja Jyväskylässä nyt kolmatta vuotta. Ne järjestävät muun muassa keskustelutilaisuuksia ajankohtaisista aiheista.

- Keskustelu jatkuu. On ihmisiä, jotka eivät pysty keskustelemaan, he näkevät asiat siksi uhkina. Siksi keskustelu on nyt tärkeämpää kuin koskaan, Hirsjärvi kuvailee.

- Näen keskiviikon tapahtumat kulminaatiopisteenä. Kansallisella tasolla on nähtävä, että tämä on tie, jolle emme lähde.