Varoitusjärjestelmä toimii Mosambikissa - tulvat tuhoavat mutta ihmisiä säästyy

Vuoden 2000 tuhotulvien jälkeen kehitetty järjestelmä auttaa levittämään ajoissa tietoa, jonka ansiosta ihmiset ehtivät turvaan.

Ulkomaat
Sadeveden tuhoama tie Manputossa 15. tammikuuta 2013.
Sadeveden tuhoama tie Manputossa 15. tammikuuta 2013.AFP / Lehtikuva

Mosambikissa käyttöön otettu varoitusjärjestelmä on pelastanut ihmishenkiä alkuvuoden tuhotulvissa. 13 vuotta sitten samanlaisissa tulvissa kuoli 800 ihmistä. Tämän vuoden tammikuussa luku oli 68.

Vuonna 2000 rajut sateet käytännössä hävittivät Chokwen kaupungin, kun huono pato- ja suojavalliverkosto päästi Limpoponjoen valloilleen eivätkä ihmiset ehtineet pakoon. Suuri osa koko maakunnasta peittyi metrien syvyisiin tulvavesiin.

Vuosikymmenen aikana tehtyjen parannusten ansiosta tilanne on tänä vuonna toinen. Vaikka tulvat eivät ole olleet yhtä rajuja ja pitkäaikaisia kuin vuoden 2000 katastrofissa, asiantuntijat arvioivat, että ilman uudistuksia kuolleita olisi nytkin ollut paljon enemmän kuin 68.

Olennaista on, että nyt asukkaita varoitettiin hyvissä ajoin vesien nousemisesta, kertoo Punaisen Ristin Itä-Afrikan-toimintojen edustaja Alexander Matheou.

– Ilmaston toimintaa ymmärretään nyt paremmin, hallitus on sitoutuneempi varhaisiin varoituksiin, yhteistoiminta paikallisten radioasemien kanssa toimii, Punaisen Ristin työntekijät levittävät tietoa - näiden asioiden yhdistelmä sai ihmiset liikkeelle, ennen kuin heidän henkensä oli vaarassa.

Radiot ovat järjestelmän ydin

Punainen Risti kehitti ennakkovaroitusjärjestelmän niiden kokemusten perusteella, joita sillä oli Filippiineiltä ja Latinalaisesta Amerikasta.

Koska monissa maalaisyhteisössä ei ole sähköä - saati puhelimia tai televisioita - järjestelmän olennainen osa ovat radiot. Niitä on hankittu kyliin, ja radiosta tullutta tietoa ihmiset sitten kertovat mahdollisimman nopeasti eteenpäin.

– Sen olemme kuitenkin oppineet tämän vuoden tulvista, ettei varoitusjärjestelmä yksin riitä. Tarvitaan muun muassa ennakkoon sijoiteltuja hätäasuntoja ja ruokavaroja tulvien uhreille. Vasta sitten tästä on malliksi muille, Matheou sanoo.

Tämän vuoden tulvissa evakkoon on joutunt neljännesmiljoonaa mosambikilaista.

Lähteet: AFP