1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Äärioikeiston tanssiaisia vastustanut marssi johti kahakkaan

Vasemmistoradikaalit heittelivät maalipommeja ja kyynelkaasua poliisien ja juhlavieraiden päälle. Äärioikeiston vuosittaiset juhlat herättävät paljon vastustusta Wienissä.

Äärioikeiston vastustajat kerääntyivät mielenosoitukseen Wienissä 1. helmikuuta. Kuva: Reuters

Itävallassa äärioikeiston juhlaa vastustanut mielenosoitus on johtanut yhteenottoihin. Poliisin mukaan parikymmentä pidätettiin ja muutama ihminen loukkaantui lauantain vastaisena yönä Wienissä.

Noin 3 000 ihmistä oli kokoontunut vasemmiston järjestämään mielenosoitukseen, jossa vastustettiin äärioikeistolaisen FPÖ -puolueen Hofburgin palatsissa järjestämää juhlaa. Muun muassa maahanmuuttoa vastustavan puolueen kannattajiin kuuluu myös uusnatseja.

Mielenosoittajien joukossa oli myös muutamia satoja "mustan blogin" vasemmistoradikaaleja, kertoo Itävallan yleisradioyhtiö ORF. Osa mielenosoittajista yritti tunkeutua poliisien barrikadien läpi. Jotkut heittelivät maalipommeja ja kyynelkaasukanistereita juhliin meneviä ja poliiseja päin.

Mielenosoittajien mukaan Hofburgin palatsin tanssiaisiin osallistui uusnatseja ja muita äärioikeistolaisia Itävallasta ja muualta Euroopasta.

Vuosittain järjestettävää juhlaa vastustetaan laajasti Itävallassa. Se järjestetään Hofburgin entisessä keisarillisessa palatsissa, jonka parvekkeelta Adolf Hitler julisti Itävallan osaksi Saksaa 1938.