Britannian konservatiivipuolueessa kihisee homoliittolain takia

Sekä iso joukko kansanedustajia että monet konservatiivien äänestäjät ovat tuohtuneita lakiehdotuksesta, joka antaa homo- ja lesbopareille oikeuden avioliittoon joskaan ei kirkkohäihin.

Ulkomaat

Britannian konservatiivipuolueessa muhii todellinen kapina, joka saattaa maksaa puolueelle jopa voiton ensi vaaleissa, kirjoittavat Britannian sanomalehdet. Syynä on viimeviikkoinen lakiesitys, joka antaa samaa sukupuolta oleville pariskunnille oikeuden avioliittoon.

The Times -lehden mukaan lakia eivät vastusta vain jotkut rivikansanedustajat, vaan jopa 200 puolueen 303 kansanedustajasta aikoo äänestää lakia vastaan tai pidättäytyä äänestämästä. Kansanedustajille on annettu vapaat kädet, kun laki tulee alahuoneen äänestykseen ensi viikolla.

The Telegraph -lehden kyselyssä viidennes konservatiiveja äänestäneistä briteistä sanoi, että homoliittolaki vie puolueelta heidän äänensä ensi vaaleissa. Toinen viidennes kertoi harkitsevansa samaa. Satojen kerrotaan myös palauttaneen puolueen jäsenkirjan.

Avioparit jäävät ilman luvattua veroalea

Lisäharmistusta on aiheuttanut se, että hallitus on perääntynyt aikeistaan alentaa avioparien verotusta. Hallitus ilmoitti tällä viikolla, ettei ensi kuussa annettavassa budjettiesityksessä ole alennuksia aviopareille.

Hallitus ilmoitti joulukuussa aikovansa sallia homojen ja lesbojen avioliitot. Samalla kuitenkin ilmoitettiin, että kirkkohäitä anglikaanisessa valtionkirkossa ei ole luvassa. Muut uskontokunnat saavat päättää vihkikäytäntönsä itse.

Tällaisenaan avioliitto tuo niukalti lisäoikeuksia rekisteröityyn parisuhteeseen verrattuna. Rekisteröityminen on ollut Britanniassa mahdollista vuodesta 2005 asti.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset