Koe uusi yle.fi

Suositun Abloy-avaimen vaihtoon ei suurta ryntäystä

Abloyn Exec-avainmallin kopiointisuojauksen loppuminen ei ole vielä aiheuttanut suurta lukkojen vaihtamisbuumia taloyhtiöissä. Eniten kiinnostusta löytyy isoissa vuokra- ja asumisoikeusyhtiöissä, joissa asukkaat vaihtuvat useammin.

Kotimaa
Abloyn Exec-avaimia.
Yle

Abloyn mustapäisen Exec-avaimen patentti päättyy maaliskuun lopulla, jonka jälkeen esimerkiksi suutarit voivat kopioida exec-avaimia rajattomasti.

Helsingin Lukkokeskusta exec-lukkojen vaihdot ovat työllistäneet jo viime syksystä alkaen.

- Tuhansia asuntoja on jo ehditty vaihtaa ja tarjouspyyntöjä tulee jatkuvasti, kertoo Helsingin Lukkokeskuksen toimitusjohtaja Jarmo Tavisalmi.

Eniten intoa isoissa vuokrayhtiöissä

Valtakunnallisesti 1500 asunto-osakeyhtiötä hoitavassa isännöintiyritys Oveniassa lukkojen vaihtobuumi ei vielä näy. Vasta noin viisi prosenttia Ovenian isännöimistä yhtiöistä on lähtenyt exec-lukkojen vaihtorumbaan.

Lukkojen päivittämiseen on intoa eniten yhtiöissä, joissa on paljon vaihtuvuutta.

- Aktiivisimmat yhteydenotot tulevat vuokratalo- ja asumisoikeusyhtiöiden puolelta. Osassa yhtiöistä on linjauksena, että pitää olla patenttisuojattu avain, sanoo Jyväskylässä toimiva Ovenian paikallisisännöinnin johtaja Juha-Pekka Manninen.

Aktiivisimmat yhteydenotot tulevat vuokratalo- ja asumisoikeusyhtiöiden puolelta.

Juha-Pekka Manninen

Hän muistuttaa, että kotiovista löytyy vielä runsaasti kopiosuojauksen jo aikoja sitten menettäneitä avainmalleja, kuten Abloyn classic-mallia tai ura-avaimia.

Virta avaimen työntöliikkeestä

Mekaanisen lukon vaihtaminen uuteen maksaa karkean arvion mukaan noin 150 euroa huoneistoa kohti. Sähkölukoissa hinta nousee vähintään kolmin- tai nelinkertaiseksi, mikä on hillinnyt niiden tuloa asuntojen oviin.

Markkinoita valtaa hiljalleen esimerkiksi oululaisen iLoqin keksintö elektromekaaninen avain.

Tuote kehittää sähkön lukon aukaisemiseen avaimen työntöliikkeestä.

Jarmo Tavisalmi

- Se on vapaasti ohjelmoitavissa, poistettavissa, lisättävissä uusia avaimia. Tuote kehittää sähkön lukon aukaisemiseen avaimen työntöliikkeestä. Tässä ei tarvitse erillisiä pattereita tai johtoja ja on suoraan tällaisen mekaanisen lukon tilalle laitettavissa, Helsingin Lukkokeskuksen Jarmo Tavisalmi kertoo.

Vielä sähkölukkojakin parempaa suojaa haluavissa taloyhtiöissä oviin asennetaan myös sormenjälkilukijoita ja koodilukkoja.

Päivitetty 3.2. klo 12.10: Juttuun vaihdettu kuva, jossa pelkästään exec-avaimia. Alkuperäisessä kuvassa oli myös muita avainmalleja.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiihtolajit

Krista Pärmäkoski vai Marit Björgen? Pärmäkoskella takana kotiedulla yllätysmomentti

Seksuaalirikokset

Mummon miesystävä käytti Helenaa hyväkseen kuusivuotiaaksi saakka

180 astetta: “Tanakat miehet oikeudessa vaativat, että 10-vuotiaan olisi pitänyt osata vastustella hyväksikäyttäjäänsä”

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä!

Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Matti Vanhanen

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen kehuu Ahtisaarta ja Halosta, moittii Sauli Niinistön politiikkaa kapea-alaiseksi