Koe uusi yle.fi

Muutos ajokorttilakiin saattaa viivästyttää moottoripyöräkortin hankkimista

Moottoripyöräharrastuksen pariin hakeutuville uusille harrastajille tie moottoripyöräilijäksi on nyt hieman kivisempi. Tammikuun puolivälissä voimaan tullut ajokorttilain uudistus toi muutoksia muun muassa ikärajoihin ja moottoripyöräluokkien pyörän tehoihin.

Kotimaa
Mies ja poika tutkivat menipeliä moottoripyörämessuilla 2. helmikuuta 2012.

Jatkossa esimerkiksi mopokorttia suorittavien täytyy jo alkuvaiheessa valita haluaako suorittaa kortin mopolla vai kenties mopoautolla.

Suomen autokoululiiton puheenjohtajan Jarmo Jokilammen mukaan uudistuksen tarkoitus on lisätä moottoripyöräilyn ja mopoilun turvallisuutta liikenteessä.

- Siellä on tullut vähän koulutusta lisää moottoripyöräkortin suorittajille, mutta tietysti moni kortti voidaan suorittaa niin kuin ennenkin. Esimerkiksi piikkikorttin voi ajaa aivan niin kuin ennenkin, eli harrastuksen pariin pääsee aivan yhtälailla niin kuin ennenkin, kertoo Jokilampi.

Jokilampi muistuttaa, että mopokortin tultua pakolliseksi onnettomuuden mopoilijoiden keskuudessa vähenivät jopa 40 prosenttia.

Moottoripyöräharrastus vetää edelleen

Kiinnostus moottoripyöräharrastukseen on ajokorttilain muutoksesta huolimatta kuitenkin tasaisessa kasvussa.

- Viime vuonna ajettiin hyvin paljon ajokortteja, niin mopo-, kuin A-luokan -kortteja. Harrastajamäärät ovat olleet kasvussa ja toiveena on, että ajokorttiuudistus ei tätä hidasta, kertoo Teknisen kaupan moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Keijo Rouvali.

Harrastajat ostavat nykyisin kalliimpia moottoripyöriä

Keijo Rouvali

Myös heikon taloustilanteen olettaisi verottaneen harrastajien lukumäärää, mutta Rouvalin mukaan ihan niin suoraa yhteyttä ei voida asioiden välille vetää.

- Jonkin verran ajokilometrimäärä on varmastikin tippunut, mutta se on jännä juttu, että harrastajat ovat nyt ostaneet kalliimpia ajoneuvoja, eli välttämättä se rahatilanne ei ole kuitenkaan ihan niin huono.

Moottoripyörämessut jatkuvat Helsingin messukeskuksessa vielä huomisen ajan.