Hollande sai riemuisan vastaanoton Timbuktussa

Riemuitsevat kansanjoukot ottivat Ranskan presidentin vastaan tanssien, mikä oli kiellettyä islamistien miehityksen aikana.

Ulkomaat
Ranskan presidentti Francois Hollande vierailullaan Malissa 2. helmikuuta 2013.
Ranskan presidentti Francois Hollande vierailullaan Malissa 2. helmikuuta 2013.Pascal Guyot / AFP Photo / Lehtikuva

Ranskan presidentti Francois Hollande sai lauantaina haltioituneen vastaanoton Malin aavikkokaupungissa Timbuktussa. Riemuitsevat kansanjoukot olivat Hollandea vastassa, kun hän saapui kaupunkiin yhdessä puolustusministerinsä, ulkoministerinsä ja kehitysministerinsä kanssa.

Ranskan joukot valtasivat Timbuktun islamisteilta viime sunnuntaina. Hollandea vastassa olevat tuhannet ihmiset muun muassa tanssivat ja soittivat rumpuja - mikä oli kiellettyä islamistien 10 kuukautta kestäneen miehityksen aikana.

Hollande on Malissa yksipäiväisellä vierailulla. Hän toisti puheessaan viestin siitä, että Ranskan sotilastoimet eivät ole vielä päättyneet, mutta Afrikan maiden joukot ottavat pian vastuun. Ranska ei aio jäädä Maliin pitkäksi aikaa, Hollande sanoi.

Malin väliaikaispresidentti Dioncounda Traore vannoi, että yhdessä joukot häätävät viimeisetkin islamistit maasta.

Presidentit vierailivat myös Malin kuuluisassa savimoskeijassa, pyhimysten tuhotuilla haudoilla ja vanhoja islamilaisia käsikirjoituksia säilyttävässä kirjastossa, jotka olivat joutuneet islamistien tuhoamisen kohteiksi.

- Täällä on ollut todellinen halu tuhota. Täällä ei ole mitään jäljellä, Hollande sanoi.

Unescon edustaja lupasi, että kohteet entisöidään. Timbuktu on ollut tunnettu satojen vuosien takaisesta oppineisuudesta ja islamin rauhanomaisesta sufi-suuntauksesta. Äärimieliset islamistit pitävät sitä harhaoppisena.

Lähteet: AP, AFP, Reuters