Lainakatto säikäytti - ASP-lainat uuteen suosioon

ASP-järjestelmän suosio on nopeassa kasvussa. Syynä ovat puheet asuntolainojen suuruutta rajoittavasta lainakatosta. Lain vaatima korko talletuksille käy pankeille kalliiksi, mutta pankit saavat ASP:n avulla parempia asiakkaita.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ensiasunnon ostamisessa ASP-lainojen suosio on lähtenyt nopeaan kasvuun viime vuonna. Koko järjestelmää ehdittiin pitää jo vanhentuneena, mutta pankit alkoivatkin markkinoida sitä yhä aktiivisemmin. ASP-järjestelmä auttaa pankkeja seulomaan itselleen luotettavia asiakkaita.

Järjestelmän suosio hiipui toistakymmentä vuotta, mutta lähtikin hieman yllättäen taas uuteen nousuun pari vuotta sitten. Danske Bankin Itä-Helsingin konttoriryhmän johtaja Pia Lehto-Halonen tietää suosiolle ainakin yhden syyn.

- Varmasti viime aikoina kovasti vellonut keskustelu lainakatosta tuo oman suosionsa tähän. Se ainakin kannustaa säästämään.

Nuori on testannut lainanhoitokykyään. Tottahan se pankin tätiä lämmittää.

Pia Lehto-Halonen

ASP-lainaa voi saada 18 - 30-vuotias ensiasunnon ostaja, joka on säästänyt kymmenen prosenttia tulevasta asuntolainastaan. Talletusaikana pankki maksaa verotonta yhden prosentin korkoa ja lopuksi vielä kahdesta neljään pronsenttia lisäkorkoa. Eli paljon nykyiseen yleiseen korkotasoon nähden.

Nämä lain määräämät korot käyvät kalliiksi pankille, mutta siitä huolimatta pankit markkinoivat järjestelmää asiakkailleen. Järjestelmä on pankille epäedullinen ASP:n säästöaikana.

ASP löytää hyvät asiakkaat

Mutta pankkien ASP-intoa selittääkin se, että nuorten aloittama pari vuotta kestävä säästäminen seuloo joukosta säästökykyiset ja -haluiset laina-asiakkaat.

- Nuori on testannut säästämiskykyään ja pitkäaikaista järjestelmällistä säästämistä ja siten omaa lainanhoitokykyään. Tottahan se pankin tätiä lämmittää, Pia Lehto-Halonen luonnehtii tyytyväisenä.

Hänen mukaansa järjestelmään kuuluva 145 000 euron enimmäismäärä lainalle ei ole ongelma.

- Se ohjaa ensiasunnon ostajia kohtuullisen kokoisten asuntojen hankkimiseen, hän toteaa.

Miljardin raja taas rikki

ASP-lainat ylittivät viime vuonna miljardin euron rajan ja noususuunta jatkuu tänäkin vuonna ennustaa, Valtiokonttorin apulaisjohtaja Sakari Lehtiö.

- Sopimusten määrät ovat kasvaneet ja ihan huippuvuosi tuli 2012. Näyttää siltä, että kiinnostusta edelleen.

Järjestelmän suosio laski 1990-luvulla samaa vauhtia yleisen korkotason kanssa. Valtio maksaa korkotukea yli 3,8 prosentin koroille. Tuki menetti kuitenkin merkityksensä, kun korot putosivat vähitellen puoleentoista prosenttiin.

Mutta nyt ajat ovat taas toiset. Korot ovat nousemaan päin ja asunnon ostaminen pelkällä lainarahalla enää muisto takavuosista.