1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hirmumyrsky Sandy jätti myös monet linnut puille paljaille

Yhdysvaltain itärannikolla on yli 70 lintujen pesimäaluetta, jotka kaipaisivat pikaista kunnostamista.

Ulkomaat

Yhdysvaltain itärannikolla lokakuussa riehunut Sandy-myrsky ei vaurioittanut ainoastaan ihmisten asuinsijoja ja liikenneyhteyksiä. Yhdysvaltalaisten ympäristöjärjestöjen mukaan myrsky hävitti tai pilasi myös lukemattomien Atlantin rannikolla elävien lintujen ja merenelävien elinolosuhteet.

Järjestöt yrittävät parhaillaan kiireellä korjata myrskyn aiheuttamia vahinkoja Yhdysvaltain itärannikon rannoilla ja suoalueilla, joilla tavallisesti elää lukematon määrä eri lintu- ja eläinlajeja sekä mereneläviä.

Asiantuntijat ovat erityisen huolissaan siitä, miten kesäksi pohjoisemmille seuduille palaavat isosirrit (calidri canutus) pärjäävät huomattavasti totuttua pienemmällä ravinnolla. Isosirrit käyttävät ravinnokseen muun muassa molukkirapujen munia. Rapujen määrä on kuitenkin vähentynyt huomattavasti, sillä Sandy turmeli ja saastutti laajoja alueita rannikolla.

Baltimoren ja New Jerseyn osavaltioiden jokisuistojen tuho aiheuttaa vaikeuksia myös Yhdysvaltain kansallislinnuille, valkopäämerikotkille (haliaeetus leucocephalus).

Manomet Center for Conservation Sciences -ympäristöjärjestön mukaan Yhdysvaltain itärannikolta löytyy kaikkiaan yli 70 pesimäaluetta, jotka kaipaavat pikaista kunnostamista. Järjestön mukaan isosirrien ja valkopäämerikotkien asuinalueiden lisäksi erityisesti ruusutiiran (sterna dougallii), huilutyllin (charadrius melodus), karibianhaikaraan (egretta tricolor) ja amerikanpikkuhaikaran (ixobrychus exilis) pesimäpaikat ovat monin paikoin tuhoutuneet.

Lähteet: AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi