1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Argentiina muuttaa tilastointiaan IMF:n uhkauksen jälkeen

Erot valtiollisissa ja yksityisissä inflaatiolaskelmissa jopa yli 10 prosenttiyksikköä.

Ulkomaat

Argentiina taipuu IMF:n vaatimuksiin tarkemmasta talouden tilastoinnista. Kansainvälinen valuuttarahasto uhkasi perjantaina Argentiinaa äänioikeuden menetyksellä ja jopa erottamisella valuuttarahastosta, jos sen inflaatio- ja bruttokansantuotemittareita ei parannettaisi huomattavasti kahdeksan kuukauden kuluessa.

Argentiinan valtiovarainministeri Hernan Lorenzino lupasi C5N-uutiskanavan haastattelussa, että maa ottaa syyskuussa käyttöön muun muassa uuden kuluttajahintaindeksin ja korvaa nykyisen IMF:n kritisoiman laskentatavan.

Toistaiseksi Argentiinan viralliset tilastot ovat kertoneet maan talouden voivan huomattavasti paremmin, kuin mihin yksityisellä sektorilla työskentelevät ekonomistit ovat omissa laskelmissaan päätyneet.

Esimerkiksi joulukuussa julkaistut valtiolliset tilastot näyttivät Argentiinan inflaation olleen 10.8 prosenttia vuonna 2012, kun taas yrityksissä työskentelevien taloustieteilijöiden ryhmä on arvioinut todelliseksi hinnannousuksi 25,6 prosenttia.

Argentiinan valtio hyötyy maltillisista inflaatioluvuista, koska osa sen ulkomaanvelasta on kiinnitetty inflaatio-indeksiin. Toisin sanoen maan velkakulut lisääntyvät, jos inflaatio nousee.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi