Kaupat eivät innostu energiajuomien myyntirajoituksista

Energiajuomia juovat jo alakouluikäiset lapset. Juomaa voi kulua parikin litraa päivässä ja sillä korvataan unta ja ruokaa.

Kotimaa
energiajuoma
YLE

Sipoon pääkirjastossa ja Söderkullan kirjastossa kerätään tänään nimiä vanhempainliiton aloitteeseen, jonka tavoitteena on saada ikäraja energiajuomille. Kunnan nuorisotoimessa energiajuomien haitat ovat tuttuja.

- Kesäleireille on tullut alakouluikäisiä, joilla on mukanaan kassillisia näitä juomia. He eivät nuku yöllä, kun pitäisi levätä raskaan leiripäivän jälkeen. Nuoret korvaavat juomilla ruokaa ja unta, nuoriso-ohjaaja Maria Järvinen kertoo.

Järvisen mukaan juomia käyttävät jo yhdeksänvuotiaat lapset. Nuoret ja lapset saattavat juoda energiajuomia parikin litraa päivässä. Osa nuorista tavoittelee juomien käytöllä kofeiinihorkkaa, eräänlaista päihtymystilaa, Järvinen arvioi.

Kansalaisaloitteeseen kerätään nimiä

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan lapsille energiajuomia ei suositella lainkaan. Kohtuullisesta energiajuomien käytöstä ei Eviran mukaan ole osoitettua haittaa. Kohtuukäyttö tarkoittaa valmistajien suositusten mukaan noin 0,5 - 1 litraa päivässä.

Nuoret korvaavat juomilla ruokaa ja unta

Maria Järvinen

Sipoossa yritettiin vuonna 2011 houkutella kauppiaita lopettamaan energiajuomien myynti nuorille. Kauppojen into myyntirajoituksiin oli kuitenkin laimeaa. Eri puolilla Uuttamaata muutamat kauppiaat ovat asettaneet rajoituksia energiajuomien myynnille.

Suomen Vanhempainliitto kerää parhaillaan maanlaajuisesti nimiä kansalaisaloitteeseen, jonka tavoitteena on kieltää energiajuomien myynti alle 16-vuotialle.

Kansalaisaloitteeseen pitää saada 50 000 allekirjoitusta, jotta eduskunta ottaa aloitteen käsittelyyn. Kansalaisaloite.fi -sivuston mukaan aloite on saanut tähän mennessä lähes 17 000 kannatusilmoitusta.