Hyppää sisältöön

Erektio-ongelmat merkki sydäntautiriskistä

Tutkijat korostavat, etteivät erektiovaikeudet itsessään suurenna sydänoireiden vaaraa, vaan niiden kummankin taustalla on samoja verisuonimuutoksia, joista erektio-ongelmat ovat ensimmäisiä merkkejä.

Erektiovaikeuksista kärsivät miehet ovat muita alttiimpia sairastumaan moniin sydänoireisiin, australialaistutkimus vahvistaa. Monilla miehillä erektio-ongelmat voivat olla ensimmäinen vihje verisuonten muutoksista, jotka vähitellen johtavat sydänkohtauksiin ja muihin sydänoireisiin.

Tulosten perusteella miehen riski sairastua sydänoireisiin tai kuolla niihin kasvaa sitä mukaa mitä pahempia hänen erektio-ongelmansa ovat. Myös muista kuin sydänsyistä johtuvat kuolemat olivat erektio-ongelmaisilla yleisempiä 2 - 3-vuotisen seurannan aikana.

Erektio-ongelmiin liitetyt riskit eivät selittyneet potilaiden iällä tai monilla muilla erektio-ongelmille ja sydänoireille altistavilla riskitekijöillä. Yhteys todettiin yhtä lailla terveillä sekä miehillä, jotka olivat jo sairastuneet sydän- ja verisuonitauteihin.

Tutkijat korostavat, etteivät erektiovaikeudet itsessään suurenna sydänoireiden vaaraa, vaan niiden kummankin taustalla on samoja verisuonimuutoksia, joista erektio-ongelmat ovat ensimmäisiä merkkejä. Näin ollen verisuonten terveyttä vaalimalla miehet voivat todennäköisesti ehkäistä myös erektiovaikeuksia.

Australialaisten tulokset perustuvat 95 000 yli 45-vuotiaan miehen 2 - 3-vuotiseen seurantaan. Seurannan aikana 7 900 miestä joutui sairaalahoitoon sydänoireiden takia ja 2 300 menehtyi sydänperäisiin tai muihin kuolinsyihin. Erektio-ongelmia oli 2 prosentilla 45 - 54-vuotiaista, 7 prosentilla 55 - 64-vuotiaista, 20 prosentilla 65 - 74-vuotiaista ja 75 prosentilla yli 85-vuotiaista.