Hyppää sisältöön

Happoiskusta toipuva Bolshoi-teatterin johtaja hoitoon Saksaan

Happoa kasvoilleen tammikuussa saanut taiteellinen johtaja Sergei Filin vakuuttaa voivansa hyvin, mutta toteaa, että hänen näkönsä voisi olla parempikin. Filin sanoo myös tietävänsä sydämessään, kuka happoiskun teki.

Bolshoi-baletin johtaja Sergei Filin ja hänen vaimonsa Maria Provich 4. helmikuuta moskovalaisen sairaalan ovella, missä häntä hoidettiin happoiskussa saamiensa vammojen vuoksi. Kuva: Sergei Ilnitski / EPA

Happohyökkäyksen kohteeksi tammikuussa joutunut Moskovan Bolshoi-teatterin taiteellinen johtaja Sergei Filin on lähtenyt moskovalaissairaalasta jatkohoitoon Aacheniin Saksaan.

Naamioitunut mies heitti happoa 42-vuotiaan Filinin kasvoille tammikuun 17. päivä hänen kotinsa edustalla. Filinin toipumisen arvioitiin tuolloin vievän ainakin puoli vuotta.

Filin sanoo nyt, että hän voi hyvin, mutta hänen näkönsä voisi olla parempi. Filinin mukaan hän näkee sumeasti ja epäselvästi. Filin käytti sairaalasta poistuessaan tummia laseja. Hänen kasvonsa olivat turvoksissa ja hänellä oli side kasvojensa alaosassa.

Filinin silmät on leikattu jo viidesti iskun jälkeen. Venäjän johtaviin silmälääkäreihin kuuluva Vladimir Nerojev kertoo uutistoimisto Interfaxille, että Filinin näön palautuminen voi viedä kuukausia ja vaatia lisää leikkauksia Saksassa. Filin tarvinnee myös lisää plastiikkakirurgisia toimenpiteitä.

Filin vakuutti olevansa voimissaan ja jatkavansa työskentelyä. Hän sanoo keskustelleensa Bolshoin johtajien kanssa tulevista töistään.

Filin sanoi sunnuntaina venäläiselle Rossija 24 -televisiolle tietävänsä sydämessään, kuka hyökkäyksen takana oli. Filin ei aio sitä kuitenkaan paljastaa, vaan odottaa tutkimusten tulosta.

Filin uskoo, että hapon heittänyt ihminen ja iskun tilaaja ovat eri henkilöitä. Hän uskoo iskun liittyvän työhönsä Bolshoi-teatterissa. Televisiohaastattelussa Filin sanoi, että hän antaa anteeksi hyökkääjälle.

Hyökkäyksen jälkeen Bolshoista kerrottiin, että Filin oli saanut etukäteen uhkauksia ja häntä vastaan oli tehty ilkivaltaa, muun muassa puhkottu toistuvasti hänen autonsa renkaita. Hyökkäysten epäillään liittyvän Bolshoin johtajien ja tanssijoiden keskinäisiin kiistoihin. Filin on entinen tanssija.