The Guardian: Brittipoliisi hyödynsi peitetoiminnassaan kuolleita lapsia

Lehden selvityksen mukaan poliisi on luonut vuosikymmenten mittaan ainakin 80 valehenkilöllisyyttä hyödyntämällä lapsivainajien henkilötietoja.

Ulkomaat

Britannian poliisi on hyödyntänyt peitetoiminnassaan kuolleita lapsia, kertoo The Guardian -sanomalehti. Lehden tekemän selvityksen mukaan Suur-Lontoon poliisi on luonut ainakin 80 valehenkilöllisyyttä ja hankkinut passeja ja ajokortteja hyödyntämällä lapsivainajien henkilötietoja.

Lasten vanhemmilta ei kysytty lupaa, eikä heille kerrottu henkilötietojen käyttämisestä. The Guardianin mukaan käytäntö jatkui ainakin kolmen vuosikymmenen ajan.

Valehenkilöllisyyksien avulla poliisit soluttautuivat rikostutkinnan kohteina olleisiin ryhmittymiin. Yksittäiset peiteoperaatiot saattoivat kestää jopa kymmenen vuotta.

Suur-Lontoon poliisin mukaan kuolleiden lasten nimiä hyödyntäviä operaatioita ei ole tällä hetkellä käynnissä. Britannian parlamentin sisäasiainvaliokunnan puheenjohtaja Keith Vaz pitää kuolleiden lasten henkilöllisyyksien hyödyntämistä kammottavana ja sanoo olevansa järkyttynyt The Guardianin paljastuksesta.