Keskusta asetti Kiviniemen ehdokkaaksi puhemiehistöön

Keskustan eduskuntaryhmä yritti nostaa eduskunnan puhemiehistöön entisen pääministerin Mari Kiviniemen. Perussuomalaisten Anssi Joutsenlahti valittiin kuitenkin jatkokaudelle.

politiikka

Kiviniemi haastoi iltapäivällä käytävissä puhemiesvaaleissa toisen varapuhemiehen, perussuomalaisten Anssi Joutsenlahden.

Menettely on äärimmäisen poikkeuksellinen, sillä perinteisesti puhemiehistön paikat on jaettu herrasmiessopimuksella kolmen suurimman puolueen kesken.

Keskustan eduskuntaryhmän puhjeenjohtajan Kimmo Tiilikaisen mukaan keskusta halusi näin vahvistaa demokratian toimivuutta eduskunnassa. Tiiilikainen toivoo, että tyytymättömyys puhemiesten toimintaan purettaisiini rehdissä vaalissa.

- Viime vuosien aikana puhemiehistön vaalissa on annettu lukuisia tyhjiä ääniä tai protestiksi kirjoiteltu edustajien nimiä, jotka eivät tehtäviin ole ehdolla. Tämä on kuvastanut tyytymättömyyttä puhemiehistöön ja yhden ehdokkaan käytäntöön, mutta tapa ei paranna demokratiaa eikä lisää eduskunnan arvovaltaa, Tiilikainen perustelee keskustan omaa ehdokasta.

Toiseksi varapuhemieheksi ehdolla ollut Mari Kiviniemi ei pitänyt omaa ehdokkuutaan herrasmiessopimusten rikkomisena.

- Viime vuosina politiikassa on tapahtunut kaikkea kummallista. On hyvä että lainalaisuuksia kyseenalaistetaan, Kiviniemi sanoo.

Kiviniemi sai maanantaina toisen varapuhemiehen vaalissa 49 ääntä. Joutsenlahti tuli valituksi 114 äänellä.