1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ei mene jakeluun – varmuuskopiot jäävät useimmilta yhä ottamatta

Tiedostojen tallentaminen tietokoneen lisäksi johonkin toiseen paikkaan jää tavallisesti pelkäksi aikeeksi. Mykäksi menneistä koneista kaivataan erityisesti valokuvia.

Kotimaan uutiset
Mykäksi mennyt tietokone huolestuttaa.
Anna Ronkainen / Yle

Tietokoneita huoltavissa liikkeissä ihmetystä aiheuttaa vielä nykyisinkin, että asiakkaat eivät ole oppineet ottamaan tallentamistaan tiedostoista varmuuskopioista. Mykäksi tai lähes mykäksi menneitä koneita tuodaan huolestuneina huoltoon päivittäin.

- Varsinkin tukkoon menneitä kannettavia tietokoneita tuodaan jatkuvasti. Yleensä koneita tuodaan huoltoon vasta silloin, kun niillä ei voi enää tehdä oikein mitään, kertoo myymälävastaava Kai Pekkanen Nilsiän Datagroupista.

Huoli tiedostojen katoamisesta tuhkana tuuleen kuvastuu asiakkaiden kasvoilta. Pekkasen mukaan etenkin lasten kuvat huolestuttavat lapsiperheitä.

- Valokuvia sieltä aina kaivataan. Nehän on sellaisia, mitä ei uudelleen saa tehtyä. Yrityksillä saattaa olla kirjanpitoa ynnä muuta, listaa Pekkanen.

Osittain tietämättömyyttä, osittain saamattomuutta

Varmuuskopioiden ottaminen jää useammassa taloudessa usein aikeeksi mutta lopulta se jää tekemättä. Pekkasen mielessä käy toisinaan ajatus, että miksi tämä asia ei mene jakeluun.

- Ilmeisesti ihmiset odottavat, että kone ilmoittaa olevansa menossa rikki ja viimeistään sitten varmuuskopiot otettaisiin. Sellaista ei kyllä tavallisesti ehdi tulla. Yrittäähän sitä aina muistuttaa asiakkaita varmuuskopioista, mutta ei se näytä tehoavan, huokaa Pekkanen.

Yrittäähän sitä aina muistuttaa asiakkaita varmuuskopioista, mutta ei se näytä tehoavan.

Kai Pekkanen

Kyse on kenties tietämättömyydestä, kenties saamattomuudesta tai molemmista. Ajatellaan, että varmuuskopioiden ottaminen on hankalaa tai kallista tallentaa esimerkiksi ulkoiselle kiintolevylle.

- Varmuuskopiot kannattaa ehdottomasti ottaa. Jos on valokuvia lapsista, niin ei heistä uudelleen lapsia tule. Onneksi kuitenkin kun kone saadaan kuntoon tai hommataan uusi kone, niin silloin yleensä otetaan varmuuskopiot. On otettu opiksi, sanoo Pekkanen.

Suurelta huolelta välttyy, jos tallentaa tärkeät tiedostot kahteen paikkaan, tietokoneen lisäksi joko CD-levylle, muistitikulle tai ulkoiselle kiintolevylle. Uudet tiedostot kannattaa muistaa heti tallentaa molempiin paikkoihin.

- Nykyään on olemassa myös ohjelmia, jotka tallentavat tiedostot automaattisesti kahteen paikkaan. Ei se sen vaikeampaa ole, opastaa Pekkanen.

Tiedostot usein pelastettavissa

Tiedostoja katoaa jonkin verran tyystin bittiavaruuteen, mutta ei suuria määriä. Usein tiedostot saadaan pelastettua myös täysin mykäksi menneistä koneista. Kokonaan rikki menneelle kiintolevylle ei pysty tai ei sen hintavuuden vuoksi kannata tehdä yhtään mitään.

Pekkanen muistuttaa, että erityisesti kannettavia koneita kannattaisi käyttää ainakin kerran vuodessa huollossa.

- Aika usein läppärit ovat pölyn vuoksi täysin tukossa ja jäähdytys ei toimi ollenkaan. Näin voi olla myös pöytäkoneissa.

Lue seuraavaksi