Arctic Pride kerää sateenkaarikansan Rovaniemelle

Helmikuun lopulla, yhtä aikaa Rovaniemi Desing Weekin kanssa järjestetään laatuansa ensimmäinen Arctic Pride. Pride on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tapahtuma, joka kannustaa jokaista olemaan oma itsensä ja kunnioittamaan erilaisuutta muissa. Keskeinen osa tapahtumaa on värikäs kulkue.

Kotimaa
Pride-tapahtumat juhlistavat oikeutta olla oma itsensä
Artic Pride järjestetään ensimmäistä kertaa.Arctic Pride

Tavallisesti Pride-tapahtumat järjestetään kesäaikana. Arctic Pride on nimensä mukainen poikkeus, talvinen sateenkaarijuhla.

- Lähdimme rakentamaan omanlaista konseptia. Me haluttiin tähän ainutlaatuista ulottuvuutta ja pidämme sen siksi talviaikaan. Tapahtumassa nautitaan esimerkksi raittiista ulkoilmasta nuotiolla ja musiikkiluistelun parissa, sanoo tuottaja Mari Mäki.

Yhtä aikaa Priden kanssa järjestetään muotoiluviikko Rovaniemi Design Week, jonka teema on Arctic Lives. Mäen mukaan Pride tuo myös tähän ajatukseen oman erityisen ulottuvuutensa.

Suvaitsevainen Rovaniemi

Seksuaalista ja sukupuolista tasa-arvoa ajava Seta-järjestö on toiminut Rovaniemellä jo pidempään. Miksi ensimmäinen Pride-järjestetään vasta nyt?

- En usko, että olisi kyse ollut pienestä kannatuksesta asialle. Ehkä täällä ei ole vielä vain oltu valmiita isompaa tapahtumaan aikaisemmin, arvelee tuotantotiimin toinen jäsen Johanna Hyvönen.

Arctic Priden vastaanotto on ollut hyvä. Sen perusteella tapahtumalle on selvä tilaus, Hyvönen ja Mäki sanovat.

- Vastaanotto on ollut todella positiivinen. Facebookissa on kohta 400 tykkääjää ja yli 200 osallistujaa siellä tapahtumassa, Mäki iloitsee.

- Kyllä uskon, että Rovaniemi on aika suvaitsevainen. Ehkä ei vain ole ollut kanavaa, jossa tämän voisi ilmaista, ja nyt se sitten sopivasti purkautuu tämän meidän tapahtuman kautta.

Iskut Pride-kulkueisiin

Aina Pride-tapahtumat eivät ole sujuneet suunnitelmien mukaan. Venäjällä ja Baltiassa tapahtuman järjestämistä on vaikeuttanut viranomaisten vastustus ja kulkueita vastaan on myös hyökätty.

Suomessa vuonna 2010 Helsingin Pride-kulkueeseen tehtiin kaasuisku, johon osallistui kymmenkunta henkilöä. Viime kesänä kulkuetta heiteltiin kananmunilla.

Mäki ja Hyvönen eivät usko, että Rovaniemellä tapahtuu järjestyshäiriöitä. Järjestäjät ovat kuitenkin varautuneet niidenkin mahdollisuuteen.

- Kyllä me tunnustetaan se tosiasia, että semmoinen on mahdollista. En kuitenkaan usko, että sellaista tapahtuu, Hyvönen sanoo.

- Normaalit yleisötapahtumaan liittyvät turvallisuusjärjestelyt ja lupakäytännöt tietysti otetaan huomioon, sanoo Mari Mäki.