Talibanin haavoittama tyttö: Voin päivä päivältä paremmin

Malala Yousufzai on toipumassa Britanniassa viime viikonloppuna tehdystä kallon korjausleikkauksesta.

Ulkomaat
 Malala Yousufzai
EPA/ Birmingham Queen Elizabeth Hospital

Ääri-islamilaisten talibanien haavoittama pakistanilaistyttö Malala Yousufzai sanoo videoidussa lausunnossa vointinsa paranevan päivä päivältä ja lupaa jatkaa kamppailua tyttöjen koulutuksen puolesta.

Yousufzain videoitu lausunto julkaistiin maanantaina kaksi päivää sen jälkeen, kun hän oli ollut kallon korjausleikkauksessa Britanniassa. Lausunto oli kuitenkin nauhoitettu tammikuussa ennen uusinta leikkausta. Sairaala on kertonut, että viikonlopun leikkaus sujui hyvin.

15-vuotias Yousufzai puhui videolla selkeästi, joskin ylähuulessa oli havaittavissa pientä jäykkyyttä, kertoo uutistoimisto AP.

- Tänään näette, että minä olen elossa. Voin puhua, voin nähdä teidät, voin nähdä kaikki, Yousufzai sanoi.

Yousufzai sanoi saaneensa ihmisten rukousten ansiosta uuden elämän ja sanoi haluavansa palvella ihmisiä.

- Haluan, että jokainen tyttö, jokainen lapsi saa koulutusta. Siksi olen perustanut Malalan säätiön, sanoi Yousufzai.

Hän joutui Talibanin hampaisiin pidettyään blogia, jossa puolusti muun muassa tyttöjen oikeutta koulunkäyntiin.

Taliban-liikkeen asemiehet ampuivat Yousufzaita päähän ja rintaan lokakuussa, kun tämä oli palaamassa koulusta kotiin Pakistanin luoteisella Swatin alueella. Yousufzaita hoidettiin ensin kotimaassaan, mutta viikkoa myöhemmin hänet lennätettiin hoitoon Birminghamiin Britanniaan.

Yousufzai pääsi tammikuussa tilapäisesti sairaalasta Britanniassa olevan perheensä luo, mutta palasi sinne viime viikonloppuna tehtyä kallon korjausleikkausta varten. Lääkärit kuvasivat leikkausta onnistuneeksi.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset