Yllättävä takaisku Britannian uljaisiin ydinvoimahankkeisiin

Paikallinen Centrica sanoo vetäytyvänsä neljästä voimalahankkeesta. Samaan aikaan ydinjätteen käsittelystä on tulossa hirviömäinen lasku.

Brittiläinen Centrica on yllättäen kertonut vetäytyvänsä neljästä ydinvoimalahankkeesta. Centrica kertoi maanantaina syyksi projektien epävarmuuden.

Centrica oli jo neljän vuoden ajan suunnitellut yhteisiä voimaloita Britanniaan ranskalaisen EDF:n kanssa. Kipuraja tuli kuitenkin vastaan, kun valmistelukustannukset alkoivat lähestyä miljardia puntaa (1,16 miljardia euroa).

Ydinvoimahankkeiden vastatuuli on kiusallista Britannian hallitukselle, joka on pyrkinyt toteuttamaan Euroopan kunnianhimoisinta ydinvoimaloiden uusimisohjelmaa.

Samaan aikaan Britannian ydinjätteen käsittelyhankkeet ovat myöhässä aikataulusta ja ylittäneet budjettinsa, kirjoittaa sanomalehti Independent. Lehden mukaan parlamentin vaikutusvaltainen komitea arvostelee sitä, että tästä aiheutuva riski on valtion eikä ydinvoimayhtiöiden. Laskelman mukaan maksaa 80 miljoonaa euroa siivota vanhentuneissa tiloissa säilytettävä ydinjäte.

Esimerkiksi yhden jättimäisen säilytysvaraston valmistuminen on puolitoista vuotta myöhässä ja vajaat 300 miljoonaa euroa yli budjetin.

Laskelmat lisäävät huolta siitä, toimivatko Britannian valtion ydinjätesuunnitelmat. Viime viikolla luoteisen Cumbrian alueviranomaiset torjuivat maanalaisen säilytysluolan kaivamisen.