1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Bongaa asteroidi helmikuun taivaalta

Tähtiharrastajan helmikuun kohokohta koittaa kuun puolivälissä, kun asteroidi menee ihan Maan läheltä. Tähtitieteessä 28 000 kilometriä on lyhyt matka.

luonto
Kuva asteroidi Idasta ja sen kuusta vuodelta 1993
Kuva asteroidi Idasta ja sen kuusta vuodelta 1993NASA

Helmikuun tähtitaivaalla riittää katseltavaa paljain silminkin. Jupiterin voi paikallistaa Kuun ja Seulasten eli Pleiadien tähtiryhmän avulla. Jupiter on Auringon ja Kuun jälkeen kolmanneksi kirkkain taivaankappale, vain joskus Venus on sitä kirkkaampi.

- 17. helmikuuta on hyvä päivä, silloin Kuu, Jupiter ja Seulaset ovat lähekkäin. Seulaset eli Pleiadit on tähtisikermä joka näkyy paljaalla silmällä. Joskus sitä luullaan Pikku-Otavaksi, mutta se on eri tähtikuvio, neuvoo Lahden Ursan pj. Marko Kämäräinen ja kehottaa tutustumaan tähtikarttoihin, joita löytyy hyvin vaikkapa verkosta.

Jupiter näkyy paljain silmin kirkkaana. Planeetoista on helmikuussa nähtävillä myös harvemmin näin hyvin näkyvä Merkurius. Se näkyy länsilounaassa helmikuun 10. päivän tienoilla. Merkuriuksen voi ensin katsoa kiikarilla ja sitten yrittää paljaalla silmällä samaa havaintoa. Merkurius pysyttelee näkyvillä kuun puoleenväliin.

Planeetta erottuu tähtitaivaan tähdistä, koska se ei välky.

Maaginen ohilento

Hyvin näkyvät planeet jäävät toiseksi, kun vaikeasti havaittava murikka lentää Maan ohi. Tähtiharrastajalle helmikuun 2013 kohokohta on, kun asteroidi 2012 DA14 ohittaa Maan kuun puolivälissä.

Asteroidin 2012 DA14:n etäisyys Maasta on vain 28 000 km, kuuhun on paljon pidempi matka.

- Tämä on Nasankin mukaan merkittävimpiä tilastoinnin aikana maata ohittaneita kappaleita.

Kappaleen läpimitta on 44 metriä. Se on kokeneellekin harrastajalle vaikea kohde, koska kappale ei ole kirkas.

- Pitää sitä yrittää silti tiirailla, sanoo Marko Kämäräinen.

Talven tähtiaika jatkuu vielä huhtikuun alkuun saakka.

Lahden Ursalla on yleisölle tähtinäytös keskiviikkona 6. helmikuuta klo 19–21.

Lue seuraavaksi