1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Testisireeni soi ellei kiireempää ole

Väestöhälyttimien toimintaa testataan Suomessa kerran kuukaudessa soitettavalla äänimerkillä. Testipäivä on joka kuukauden ensimmäinen maanantai ja ääni pyritään soittamaan kansalaisille kello 12. Sireeni ei kuitenkaan aina soi yhdenmukaistetun ohjeistuksen mukaan.

Kuva: Laura Holappa / Yle

Väestöhälytin alkoi soida Turussa helmikuun ensimmäisenä maanantaina noin kello 12.14.  Testipäivä oli oikea, mutta kellonaikaa ihmeteltiin pian ääneen. Joku muisteli testisireenin soineen ennenkin 'milloin sattuu' ja yksi vakuutti kuulleensa soiton aina vain tasan kello 12.

Soitto Turun hätäkeskuksen johtaja Juha Harmaalle vahvistaa käsityksen, että testisireeni voi soida melkein milloin vain. Hänen mukaansa pyrkimys kuitenkin aina on, että testi tehtäisiin kello 12.

Turussa kuultuun helmikuun testiin tuli selvä viidentoista minuutin viivästyminen teknisten ongelmien takia.

- Alkuaika poikkesi normaalia enemmän aiotusta, koska tietojärjestelmiimme tehtiin aamupäivällä muutoksia. Testi ei käynnistynyt tänään niin kuin pitäisi, vaan järjestelmä piti käynnistää uudelleen, Harmaa selittää.

Koneet eivät yksinään hoida kokeiluja, vaan hälytintestaukseen tarvitaan aina ihminen.

- Vuoromestari käynnistää testin manuaalisesti. Toki järjestelmä muistuttaa häntä siitä, Harmaa kertoo.

Ohjeistus on olemassa, mutta sireeni voi olla soimattakin

Juha Harmaa selittää, että testiäänimerkki voi kuulua hieman eri aikoihin jo pelkästään senkin takia, että sireenien soittoajat on porrastettu.

- Meidän toiminta-alueemme on koko Varsinais-Suomi. Tämä on pelastustoimen järjestelmä, joka on ihan viestinnällisistä syistä porrastettu useampaan eri ryhmään.

On kyllä olemassa valtakunnallinen ohjeistus siitä, että testi tulisi suorittaa joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina kello 12, mutta jos meillä esimerkiksi työtehtävät eivät testausta salli, niin sitä ei tehdä lainkaan.

Juha Harmaa

Tämä tarkoittaa Harmaan mukaan sitä, että ääni soi eri aikaan eri puolilla maakuntaa.

Hätäkeskukseen tulee Harmaan mukaan harvoin palautetta poikkeavista testisireenien soittoajoista.

- Muutamien minuuttien heitto soittoajoissa on niin tavallista, etteivät ihmiset siihen reagoi.

Hätäkeskuksilla ei ole pakottavaa velvoitetta tai määräystä tehdä testejä aina samaan kellonaikaan.

- On kyllä olemassa valtakunnallinen ohjeistus siitä, että testi tulisi suorittaa joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina kello 12, mutta jos meillä esimerkiksi työtehtävät eivät testausta salli, niin sitä ei tehdä lainkaan. Kiireellisemmät asiat tehdään ensin, Harmaa sanoo.

Erillistä toimntamallia siitä, miten esimerkiksi poikkeuksellisista testiajoista tiedotettaisiin, ei Harmaan mukaan ole.

- Siihen ei ilmeisesti ole ollut tarvetta. En tiedä, miten tarkkaan ihmiset tätä asiaa yleensä seuraavat. Tällä kertaa nyt sitten jotkut tahot ilmeisesti seurasivat ja havaitsivat tämän epäkohdan.