Perussuomalaiset edustajat haluavat palauttaa rynnäkkökiväärien valmistuksen Suomeen

Perussuomalaisten riveissä kehotetaan hallitusta harkitsemaan tarkkaan, minkä kaliiperin aseita Suomeen hankitaan.

politiikka

Eduskunnan puolustusvaliokunnan perussuomalaiset jäsenet kyseenalaistavat Puolustusvoimen suunnitelmat rynnäkkökiväärihankinnoista.

Valiokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Niinistö sekä kansanedustajat Pentti Oinonen ja Ismo Soukola kysyvät muun muassa aikooko Suomi vaihtaa aseen kaliiperia Nato-maissa suositun mallin mukaiseksi.

Edustajien mukaan aseen ajanmukaisuus ei ole kiinni kaliiperista, vaan siitä, että ase vastaa käyttötarkoitustaan. He sanovat Puolustusvoimien koekäyttävän tällä hetkellä 5.56 kaliiperin aseita, kun nykyisin käytössä olevan rynnäkkökiväärin kaliiperi on 7.62.

He viittaavat Puolustusvoimien Ruotuväki-lehden tietoihin, joiden mukaan hankintojen aika koittaa 10–20 vuoden päästä.

- Rynnäkkökiväärien uusiminen tulee maksamaan satoja miljoonia euroja. Pelkän Nato-maissa suositun kaliiperin varjolla mittavaa rynnäkkökivääriuudistusta ei kannata lähteä tekemään, edustajat sanovat kirjallisessa kysymyksessään.

He peräänkuuluttavat kotimaisen aseteollisuuden elvyttämistä kiväärihankinnoilla.

- Kotimaisten rynnäkkökiväärien valmistus loppui 1990-luvulla. Se oli virhe. Uusien rynnäkkökiväärien hankinta tulisikin hoitaa lisensioimalla maailmalta valittu ase ja valmistamalla kiväärit Suomessa, he toteavat.