Porissa voi nähdä lauantaina lohikäärmeen

Kiinalaista uutta vuotta juhlitaan viikonloppuna näkyvästi Porissa. Lauantaina lohikäärmeen vuosi vaihtuu käärmeen vuodeksi, ja sen kunniaksi Suomi-Kiina -seura järjestää lohikäärmekulkueen Porin keskustassa.

lohikäärmeet
Kiinalaista uutta vuotta juhlitaan kymmenen metriä pitkän lohikäärmeen kanssa.
Tapio Termonen/ Yle

Kiinalaista uutta vuotta juhlitaan näyttävästi Porissa ensi lauantaina. Päivän tapahtumapaikkana on Porin pääkirjasto, jossa voi nähdä muun muassa kiinalaista varjoteatteria ja askarrella itse pieniä lohikäärmeitä. Juhlinta huipentuu kaupungin läpi kulkevaan lohikäärmekulkueeseen.

- Me olemme juhlistaneet tätä jo monta vuotta, mutta nyt tänä vuonna meillä on erikoisuutena tämä lohikäärme. Sen avulla tästä saadaan koko kansan tapahtuma, sanoo Porin Suomi-Kiina seuran puheenjohtaja Leena Vilponen.

Tapahtuman järjestelyistä vastaa Suomi-Kiina -seuran Porin osasto. Kirjaston tapahtumiin ja lohikäärmekulkueeseen saavat osallistua kaikki.

Perinteisesti kiinalaiset kulkueet ovat äänekkäitä ja värikkäitä, joten Vilponen kehottaa ottamaan tähtisädetikut ja kattilankannet mukaan. Lohikäärme on askarreltu muutaman ihmisen voimin ja kymmenmetristä lohikäärmettä kantamaan tarvitaan kuusi ihmistä. Lohikäärme on tärkeä symboli kiinalaisille.

-Nykyään lohikäärme on kaikkien hahmo, eikä vain keisarin. Lohikäärmeeltä pyydetään onnea, menestystä, poikalapsia, hyvää satoa ja kaikkea hyvää. Kiinalainen lohikäärme on hyvää tuova lohikäärme, Vilponen kertoo.

Lohikäärmeen kulkue lähtee Porin pääkirjastolta kello 11. Kulkue kiertää torin poikki ja pysähtyy kiinalaisravintoloissa tervehdyskäynneillä, jonka jälkeen se palaa kirjastolle. Kirjaston kokoustilassa voi seurata myös kiinalaisia varjonukketeatteriesityksiä kello 12 ja 12.30.