1. yle.fi
  2. Uutiset

Pariisin naiset saivat oikeuden käyttää housuja - vanha laki kumottiin

Pariisiin matkustavat naiset voivat nyt pukeutua housuihin kaikessa rauhassa. Naisten housut kieltävä laki on kumottu.

Ulkomaat
Marylise Lebranchu ja Anne-Marie Escoffier
Ranskalaiset ministerit Marylise Lebranchu ja Anne-Marie Escoffier. Lebranchun housut ovat vihdoin lailliset.EPA/Ian Langsdon

Ranskassa oli vielä alkuviikosta voimassa laki, joka virallisesti kielsi naisia pukeutumasta housuihin. Laki vaati naisia pyytämään poliisilta erityisluvan, jos he halusivat "pukeutua miesten asuun", eli käyttää housuja. Luvan puuttuminen oli syy pidätykseen.

Ranskan tasa-arvoministeri Najat Vallaud-Belkacem kumosi aikansa eläneen säädöksen tammikuun lopussa, kertoo brittilehti Daily Telegraph.

Naisten pukeutumista säätelevä laki astui voimaan vuonna 1800. Sitä lievennettiin vuosina 1892 ja 1909 siten, että housut sallittiin naisille, jotka ratsastivat hevosella tai ajoivat polkupyörällä.

Ranskan parlamentin jäsenet ovat ajoittain yrittäneet saada lakia virallisesti kumottua, mutta sitä ei ole tehty. Toisaalta asia on hautautunut tärkeämpien lakimuutosten alle, koska housulaki ei käytännössä ole toiminut. Toisaalta vanha laki on haluttu säilyttää osana Ranskan " lakiarkeologiaa".

Viime heinäkuussa konservatiivinen parlamentin jäsen Alain Houpert pyysi tasa-arvoministeriä kumoamaan lain, koska se perustelujen mukaan "saattoi loukata nykyaikaisten ihmisten tunteita" ja sillä oli symbolista merkitystä.

Ministeri Vallaud-Belkacem hyväksyikin toivomuksen. Hän totesi lain olevan ristiriidassa Ranskan perustuslaissa ja EU-sopimuksissa mainittujen sukupuolten tasa-arvoa koskevien pykälien kanssa.

Vanha laki kohdistui erityisesti Pariisiin, missä vallankumouksen aikaan vähävaraiset kapinalliset käyttivät pitkiä housuja, mikä erotti heitä varakkaista porvareista, jotka pukeutuivat muodikkaisiin polvihousuihin (culottes). Vallankumouksellisia nimitettiinkin sanskuloteiksi, eli "polvihousuttomiksi" (sans-culottes).

Vallankumoukseen osallistuneet naiset halusivat myös oikeuden käyttää pitkiä housuja, mutta vaatimus tyrmättiin.

Lähteet: Yle Uutiset, AP

Lue seuraavaksi