1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Syyrian oppositio: Voimme neuvotella varapresidentin kanssa

Syyrian oppositio viestittää neuvotteluvalmiuttaan. Presidentti Bashar al-Assadin kanssa ei haluta neuvotella, mutta varapresidentti kelpaa.

Ulkomaat
Syyrian hallitusta vastustavan opposition johtaja Moaz al-Khatib
Syyrian hallitusta vastustavan opposition johtaja Moaz al-Khatib.EPA/Marc Mueller

Syyrian hallitusta vastustavan opposition johtaja Moaz al-Khatib täsmentää neuvottelutarjoustaan. Al-Khatib sanoo hyväksyvänsä rauhanneuvottelut maan varapresidentin Farouq al-Sharaan kanssa.

Syyrian opposition muodostaman Kansallisen koalition puheenjohtaja kertoi neuvottelutarjouksestaan uutiskanava al-Arabiyan haastattelussa. Hän sanoi välittäneensä tarjouksensa Syyrian johdolle Iranin kautta. Al-Khatib tapasi Iranin ulkoministerin viikonloppuna.

- Kriisin alusta lähtien ministeri al-Sharaa on nähnyt, etteivät asiat mene oikeaan suuntaan. Se, että hän on hallituksen jäsen, ei tarkoita, ettemmekö voisi keskustella hänen kanssaan, al-Khatib luonnehti.

Al-Khatib painotti, että neuvottelujen lähtökohtana tulee olla Syyrian nykyisen hallituksen luopuminen vallasta.

Oppositiojohtaja on maininnut aiemminkin valmiutensa rauhanneuvotteluihin. Hän on kuitenkin edellyttänyt, että Syyrian hallitus vapauttaa vankiloista 160 000 kansannousun aikana vangittua kansalaista ja myöntää passit maasta paenneille kymmenille tuhansille ihmisille.

Pallo on nyt Syyrian hallituksella. Joko se tarttuu neuvottelutarjoukseen tai ei, al-Khatib kiteytti.

Al-Arabiyassa hän kertoi myös pyrkivänsä rauhaan osin senkin takia, että sisällissota uhkaa laajeta Lähi-itään ja muuttua shiia-ja sunni-muslimien väliseksi uskonsodaksi.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi