Asiantuntija: Vakuutuslääkärien nimet julkista tietoa

Helsingin hallinto-oikeuden mukaan etuuspäätöksiin vaikuttavien vakuutuslääkäreiden nimet ovat julkista tietoa. Lääkärien mukaan vakuutusyhtiöiden sisäiset jääviyssäännöt riittävät, eikä nimi ole keskeinen asia.

Kotimaa
Olli Mäenpää
Olli MäenpääYle

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpään mukaan lakisääteisten vakuutusten korvauksista vakuutusyhtiöissä päättävien lääkärien nimien pitäisi olla julkista tietoa.

- Tässä käytetään ihmisiin kohdistuvaa aika merkittävää päätöksentekovaltaa ja kyllä silloin on ihan kohtuullista tietää, kuka sitä valtaa käyttää, Olli Mäenpää arvioi A-studiossa maanantaina.

Vakuutusyhtiöt ja Vakuutusongelmaisten liitto ovat kiistelleet pitkään, ovatko vakuutuslääkäreiden nimet julkista tietoa ja siis kenen tahansa saatavissa.

Helsingin hallinto-oikeus katsoi viime syksynä tekemässään ratkaisussa, että vakuutuslääkäreiden nimet ovat julkista tietoa, koska he käyttävät julkista valtaa. Useat yhtiöt ovat valittaneet päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Lääkäreiden kytkökset esiin

Vakuutusongelmaisten liiton mielestä vakuutuslääkärit on tärkeä tietää nimeltä, koska heillä voi olla sidonnaisuuksia, jotka vievät heidän puolueettomuutensa ja riippumattomuutensa.

- Avoimuuden kannalta se on erittäin hyvä keino. Tällaiset kahdella pallilla istuvat henkilöt saadaan potilaiden tietoisuuteen ja saadaan kenties julkiseen keskusteluun, että miten on mahdollista, että samat lääkärit istuvat eri rooleissa päättämässä samankaltaisista asioista ja samoistakin asioista, Vakuutusongelmaisten liiton puheenjohtaja Hannu Kukkonen sanoo.

Vakuutuslääkäreiden mukaan vakuutusyhtiöiden sisäiset jääviyssäännöt toimivat hyvin.

- Lääkärit eivät voi ratkaista oman potilaansa tapauksia missään tapauksessa. Heidän tulee jäävätä itsensä myös, jos he ovat esimiessuhteessa lääkäriin, joka on hoitanut potilasta, tai jos he ovat jossain muussa tilanteessa olleet käsittelemässä henkilöä, Vakuutuslääkäreiden yhdistyksen puheenjohtaja Seppo Kettunen kertoo.

Vakuutusongelmaisten liitto on jo aiemmin julkaissut vakuutuslääkäreiden nimiä nettisivuillaan. Lisäksi liitto teki lakisääteisiä tapaturmavakuutuksia tarjoaville suomalaisille vakuutusyhtiöille kyselyn, ketä niiden lääkärit ovat. Viidestätoista vakuuttajasta viisi ilmoitti, etteivät ne kerro vakuutuslääkäreidensä nimiä ja pätevyyksiä.

- Suurin osa yhtiöistä ei edes vastannut meidän esittämiimme kysymyksiin. Muun muassa Suomen suurin yhtiö ilmoitti, että asia ei kuulu meille millään tavalla, Hannu Kukkonen kertoo.

- Ainoa kiistanalainen asia on, voidaanko kaikki nimet laittaa verkkoon, mutta muuten tämä oikeus saada asiantuntijalääkärin nimet on aika selvä juttu, koska ne ovat julkisia tietoja, professori Mäenpää linjaa.

Lääkäreiden mustamaalausta?

Vakuutusongelmaisten liitto valitti kielteisen vastauksen antaneiden vakuuttajien päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Valtiokonttori tyytyi ratkaisuun, mutta Pohjola, A-vakuutus, Turva ja Tapiola ovat valittaneet päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

- Meidän mielestämme on erittäin tärkeää hakea tähän täsmällisempi oikeuskäytännön linjaus, Lähitapiolan lääketieteellinen johtaja Ari Kaukiainen perustelee.

- Vakuutusyhtiö ottaa vastuun siitä, että vakuutuslääkärit ovat riittävän päteviä ja koulutettuja, jolloin se tietyn henkilön nimi ei ole mielestäni keskeinen asia.

Vakuutuslääkärien yhdistyksen puheenjohtaja, eläkeyhtiö Ilmarisen ylilääkäri Seppo Kettunen huomauttaa, että tällä hetkellä korvauksenhakija saa tietää omaan ratkaisuunsa osallistuneiden lääkärien nimet.

- Tässä täytyy tietysti kysyä, mitä vakuutuslääkärin nimellä tehdään, mihin tarkoitukseen sitä tarvitaan.

Vakuutuslääkärien mukaan Vakuutusongelmaisten liitto on mustamaalaavalla tyylillä kehottanut boikotoimaan nettisivuillaan julkaisemiaan vakuutuslääkäreitä.

- Ymmärrän toisaalta yhtiöitä, jotka eivät halua antaa nimiä julkisuuteen. Taustalla on huoli, että he voivat säilyttää taitavat kliinikot omassa palveluksessaan, Kettunen sanoo.

Työryhmä pohtii avoimuutta

Vakuutusalan ongelmia setvitään parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriön sekä oikeusministeriön työryhmissä. Tarkoitus on parantaa vakuutuslääkäreiden toiminnan läpinäkyvyyttä ja potilaan asemaa.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) ei halua ottaa vielä kantaa, pitäisikö vakuutusyhtiöiden julkistaa vakuutuslääkäreidensä nimet ja sidonnaisuudet.

- Tätä juuri pohtii työryhmä, joten en ota siihen tässä vaiheessa kantaa. Vakuutuslääkäreiden riippumattomuus on sen varassa, mitä eläkeyhtiöt ja vakuutusyhtiöt tarkistavat. Sosiaali- ja terveysministeriö nimittää muutoksenhakuelimien jäsenet ja ne lääkärit, ja ministeriössä tarkistetaan kaikki sidonnaisuudet.

Aiheesta lisää illan A-studiossa TV1:ssä klo 21.00