1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Valistus jopa lisännyt kiinnostusta huumeita kohtaan"

THL:n erikoissuunnittelija uskoo, että perinteinen huumevalistus on saattanut jopa lisätä nuorten kiinnostusta kannabiksen kokeiluun.

Kotimaan uutiset
Henkilö käärimässä sätkää.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut vuotuisen huumeraporttinsa. Sen mukaan kannabiskokeilut ja huumekuolemat ovat kasvussa. Euroopan mittakaavassa Suomen huumeongelma on edelleen korkeintaan maanosan keskitasoa.

Nuorten kannabiskokeilut ovat lisääntyneet parin viime vuoden aikana. Myös asenteet kannabiksen käyttöä kohtaan ovat lieventyneet, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoissuunnittelija Elina Kotovirta.

THL julkisti tänään tiistaina tuoreen raportin Suomen huumetilanteesta. Raportin mukaan 15 - 16 -vuotiaista pojista 12 prosenttia ja tytöistä 10 prosenttia on kokeillut kannabista.

- Mitä enemmän ympäristössä ja kaveripiirissä asiasta puhutaan, sitä enemmän se alkaa kiinnostaa muitakin, Kotovirta pohti Ylen aamu-tv:ssä.

Tutkijan mukaan myös uutiset muualta maailmasta ja nykyajan populaarikulttuuri, joka esittää kannabiksen käytön myönteisenä asiana, lisäävät kiinnostusta huumetta kohtaan.

Kotovirta uskoo, että huumevalistus on saattanut jopa lisätä nuorten kiinnostusta kannabiksen kokeiluun.

Perinteinen huumevalistus ei ole ehkä kohdannut oikeita kohderyhmiä, ainakaan oikealla tavalla. Voi olla, että se on jopa lisännyt kiinnostusta huumeita kohtaan.

Elina Kotovirta

- Perinteinen huumevalistus ei ole ehkä kohdannut oikeita kohderyhmiä, ainakaan oikealla tavalla. Voi olla, että se on jopa lisännyt kiinnostusta huumeita kohtaan.

Kotovirta varoittaa vanhempia ylireagoimasta nuorten huumekokeiluihin.

- Jos nuori on jäänyt kiinni huumeiden käytöstä, kannattaa pitää suhteellisuus mielessä ja selvittää, onko kyseessä vain yksi kerta vai monta kertaa. Ettei tämä pääsisi leviämään hysteriaksi, ja ettei yhdestä käyttökerrasta tulisi paljon suurempi härkänen kuin mitä se oikeasti on, Kotovirta huomauttaa.

Tänään julkaistusta raportista selviää myös, että kannabiksen kotikasvatus on lisääntynyt. Takavarikoitujen kannabiskasvien määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 2007. Nuorten keskuudessa kasvatus on kuitenkin harvinaista.

Aiheesta jatkaa A-studio Stream perjantaina 8.2. kello 21.00 TV1:ssä.

Korjaus: Otsikkoa muutettu keskiviikkona 6.2. klo 12.38, muutettu virheellinen lainaus "Valistus jopa lisännyt huumekokeiluja" muotoon "Valistus jopa lisännyt kiinnostusta huumeita kohtaan"

Lue seuraavaksi