1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Neste Oil: Biodiesel tuo tänä vuonna jo rahaa

Öljy-yhtiön biodiesel on ollut tappiollista liiketoimintaa alusta eli vuodesta 2008 lähtien. Viime neljänneksellä liikevoitto uusiutuvista polttoaineista pääsi jo lähelle nollaa.

talous

Öljy-yhtiö Neste Oilin biodiesel-liiketoiminta ei vieläkään kannata. Uusiutuvien polttoaineiden yksikkö pääsi lähelle nollaa viime vuoden viimeisellä neljänneksellä, mutta koko vuodelta liiketoiminta oli tappiollista. Nesteen biodiesel-bisnes ei ole päässyt kertaakaan voitolle alusta eli vuodesta 2008 laskien.

Koko konsernin voitto oli tilikaudella 21 miljoonaa euroa. Vuosi sitten Neste Oil teki suunnilleen saman verran tappiota. Neste Oilin liikevaihto kasvoi 4,6 miljardiin euroon vuodentakaisesta 4,2 miljardista.

Uutistoimisto Reutersin analyytikkokyselyissä oli odotettu, että halvempi palmuöljy olisi siivittänyt öljynjalostajan biodiesel-liiketoiminnan jo viime vuonna plussalle. Aamupäivällä yhtiön osake oli kuutisen prosenttia laskussa Helsingin pörssissä.

Kuluvana vuonna Nesteen näkymissä on voiton kasvua - ja voittoa myös uusiutuvissa polttoaineissa. Vuoden alkua kuitenkin jarruttaa Singaporen uusiutuvan dieselin jalostamo, jolla oli tammikuussa kolmen viikon seisokki.

Neste Oil pyrkii biodieselin johtavaksi valmistajaksi maailmassa. Se tekee uusiutuva polttoainetta palmuöljystä ja jäterasvoista. Porvoossa on kaksi Neste Oilin biodiesel-laitosta.

Suomen valtio omistaa enemmistön Neste Oilista.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi