1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuninkaalliset

Rikhard III:n luut löytyivät, tietokone antoi hänelle kasvot

Englannin 1400-luvun kuninkaasta ei ole säilynyt aikalaismaalauksia. Hänen kasvoistaan tehty tietokonekuva julkaistiin tiiistaina.

 Mallinnus Rikhard III:n kasvoista Leicesterin yliopistossa.

Englantia 1400-luvulla kaksi vuotta hallinnut Rikhard III:n on saanut kasvot. Leicesteristä löytynyt pääkallo ja selkäranka kuuluivat Rikhardille, ilmoittivat Leicesterin yliopiston tutkijat maanantaina. Tiistaina paljastettiin hänen kasvonsa sellaisina kuin tietokone ne kallon perusteella on piirtänyt.

Rikhardista ei ole maalauksia hänen elinajaltaan; vanhin on tuntemattoman taiteilijan luomus 1520-luvulta. Tietokoneen mallintamana Rikhardin kasvot ovat kolmiulotteiset.

Rikhardin jäänteiden tutkimukset jatkuvat. Laboratoriossa selvitetään muun muassa, mitä hänen hampaansa kertovat hänen ruokavaliostaan, elämäntyylistään ja terveydentilastaan.

Kaksi pistoa päähän tappoivat Rikhardin

Rikhard kaatui ruusujen sotana tunnetun sisällissodan viimeisessä suuressa taistelussa Bosworthissa lähellä Leicesteria vuonna 1485. Hänen pääkallonsa tutkimusten perusteella hän kuoli todennäköisesti kahteen teräaseen iskuun, jotka osuivat kalloon aivan niskan juureen.

Rikhardin ruumis ei jäänyt taistelukentälle, vaan se tuotiin näytteille ja päätyi fransiskaanimunkkien haltuun. Muutamia vuosia myöhemmin nuo "harmaat veljet" pystyttivät hänelle haudan omaan kirkkoonsa.

Bosworthin voittajan Henrik VII:n poika Henrik VIII kuitenkin teki munkkien kirkosta selvää hylättyään katolisen uskon ja alettuaan hävittää luostarilaitosta.

Leicesterin kaupunki levittäytyi harmaiden veljien vanhoille maille 1600- ja 1700-luvuilla, ja kirkon ja samalla Rikhardin haudan sijainti katosivat ihmisten muistista. Viime syksynä Leicesterin yliopiston tutkijat alkoivat etsiä sitä parkkipaikan alta, ja pian he onnistuivatkin löytämään ihmisluita.

DNA-tutkimukset varmistivat, että kyseessä todella oli Rikhard III, Englannin ainoa hallitsija, jonka hauta oli ollut siihen saakka kateissa. Uuden lepopaikan hän saa Leicesterin katedraalista todennäköisesti ensi vuoden alussa.

Tudorien propaganda vei Rikhardilta maineen

Historian kirjoittavat tunnetusti voittajat. Rikhardin kaaduttua valtaan nousi Tudorien suku, jolla olikin propagandansa kirjoittajana aikamoinen ase: muuan William Shakespeare.

Hän kirjoitti satakunta vuotta Rikhard III:n kuoleman jälkeen hänestä näytelmän, ja siinä maalattu kuva elää yhä. Näytelmässä kyttyräselkäinen Rikhard roikuttaa kuihtunutta käsivarttaan ja hautoo Toweriin suljettujen pienten veljenpoikiensa murhaa päästäkseen valtaistuimelle.

Luuranko kertoo Shakespearen liioitelleen: Rikhardilla oli skolioosi eli selkärangan kierouma, mutta ei kyttyrää. Kädet olivat normaalit.

Tämän päivän tutkijat pitävät Rikhardia mitä todennäköisimmin syyttömänä vuosisatoja kuohuttaneisiin lapsenmurhiin. Towerista löytyi 1600-luvun loppupuolella kaksi lapsen luurankoa. Niille tehtiin summittainen tutkimus vuonna 1933, mutta nykyaikaista tutkimusta ei ole tehty, joten syyllistäkään ei ole kyetty osoittamaan.

Varmoja sen sijaan ovat useat varsin modernit uudistukset, joita Rikhard teki valtakaudellaan. Niitä olivat muun muassa tuomioistuin, jonka käsittelyyn varattomat saattoivat ilman maksua viedä heitä kohdanneet vääryydet, sekä kirjojen painamisen ja myymisen rajoitusten purkaminen.