1. yle.fi
  2. Uutiset

Nettideittiharrastaja: Ei enää merenrantakävelyjä, kiitos!

Nuori, eteläisessä Suomessa asuva, hoikka ja kaunis nainen harrastaa nettideittailua. Useiden kymmenien treffien kokemuksella hän vinkkaa parhaat niksit onnistuneisiin treffeihin - ja kertoo myös varmat tavat epäonnistua totaalisesti.

ilmiöt
Nainen kantaa sydämen muotoisia ilmapalloja kadulla.
Maciej Kulczynski / EPA

Haastattelemamme nainen ei halua kertoa oikeaa nimeään, sillä hän aikoo jatkaa nettideittailua. Sanotaan häntä siis vaikka Nooraksi. Hänen uransa sarjanettideittaajana alkoi sinkuksi jäämisestä puolitoista vuotta sitten. Homma on lipsahtanut harrastuksen puolelle, koska nettideittailu on erittäin koukuttavaa, kertoo Noora.

- Mietin, miten voisi tutustua uusiin ihmisiin. Ystäväni oli aiemmin kokeillut nettideittailua sen verran, että oli tehnyt profiilin tällaiseen palveluun. Se jäi kummittelemaan mieleeni ja päätin, että no hitsi, kyllä mäkin kokeilen.

- Menin Suomen suosituimpaan palveluun, tein itselleni profiilin ja kerroin siinä oleellisia asioita itsestäni. Kuvaa en ole rohjennut vielä laittaa, mutta tärkeimmät, mitä olen tehnyt ja mistä olen kiinnostunut, Noora kertoo.

Profiilin julkaisun jälkeen Noora on käynyt niin monta kertaa treffeillä, että ei ole pysynyt mukana laskuissa - arvio on "muutamia kymmeniä".

Parhaimmillaan saatoin käydä kolme kertaa viikossa treffeillä ja tavata kolme uutta miestä.

Nettideittaaja "Noora"

- Minulle tästä on muodostunut harrastus: sinkulla on iltaisin paljon aikaa, ja sitä ei saa täytettyä kavereilla ja harrastuksilla. Parhaimmillaan saatoin käydä kolme kertaa viikossa treffeillä ja tavata kolme uutta miestä, Noora kertoo.

Verkon nettipalstoilta miehiä löytyy tavallisesta hiljaisesta nörttihiirestä menestyviin uramiehiin, insinööristä lentäjään, laidasta laitaan, kertoo Noora. Voiko profiilikuvauksiin luottaa?

- Profiilissa ei kannata valehdella, koska siitä jää kiinni. Ei ole eduksi kenellekään, että käy katsomassa jotain aivan muuta kuin on olettanut. Itse tykkään ensin nähdä kuvan ja jutella puhelimessa. Joskus kun saa valokuvan, niin se ei välttämättä vastaa todellisuutta.

Näin onnistut treffeillä

Nooran treffit ovat olleet vaihtelevia: perinteisestä ravintolassa syömisestä keilaamiseen, jopa lentämäänkin hänet on viety.

- Tai sitten mennään juomaan yhdessä, siinä vapautuu eri lailla. Muutaman siiderin tai oluen jälkeen juttua löytyy enemmän, mutta siinä on riskinsä. Tutustutko oikeaan ihmiseen, jos tutustut alkoholipohjalla?, hän pohtii.

Seitsemättä kertaa kun kuulee, mitkä ne saaret on siinä rannassa, niin sitä on ihan, et joo, mä tiedän tämän.

Nettideittaaja "Noora"

Etenkin pääkaupunkiseudulla Nooran mukaan on suosittua mennä merenrantakävelylle; jopa liiankin suosittua.

- Aika paljon on saanut jo kävellä... Seitsemättä kertaa kun kuulee, mitkä ne saaret on siinä rannassa, niin sitä on ihan, et joo, mä tiedän tämän, hän tuskastuu.

Nooran mukaan treffeillä kannattaa olla selvin päin, julkisella paikalla ja omana itsenä, omalla mukavuusalueella. Vaatetusvinkki sekä miehille että naisille on yllättävän yksinkertainen:

- Lempparivaatteet päälle, että on itsevarma olo, silloin on ehkä eniten oma itsensä. Ja kannattaa olla kiinnostunut toisesta ihmisestä, ettei vain kerro minäminäminä. Antaa tilaa toiselle kertoa itsestään ja kuuntelee, Noora neuvoo.

Näin mokaat takuulla

Kymmenien treffien joukkoon mahtuu myös niitä ei-niin-onnistuneita. Epäonnistuneisiin Noora lukee treffit, joilla kumppani on liian humalassa, ei vastaa antamaansa kuvaa itsestään, tai on valinnut sellaista tekemistä, missä ei itse ole hyvä.

- Voi kamala. Nuori mies vei mut keilaamaan eikä itse lainkaan osannut keilata. Kun mies vieritti palloa haarojen välistä molemmilla käsillä, niin olin vähän, että miksi hän toi mut keilaamaan...

On hankala sanoa, että hei, mä tulin, mutta nyt mä lähden, koska sä oot ihan hirvee.

Nettideittaaja "Noora"

Treffit voi myös pilata sopimalla ne muualle kuin julkiselle paikalle, mistä Noora varoittaa jo turvallisuudenkin vuoksi.

- Yhden ainoan kerran olen tehnyt sen typerän virheen, että sovin treffit miehen kotiin. Se ei toimi. Sieltä ei pääse helposti pois, ja tilanne voi mennä kiusalliseksi. Jos heti huomaat, että tämä henkilö ei ole yhtään sinua varten, niin miten sanoa kohteliaasti kahden minuutin jälkeen, että lähdetkin pois? On hankala sanoa, että hei, mä tulin, mutta nyt mä lähden, koska sä oot ihan hirvee, Noora kertoo.

Noora kertoo huomaavansa aika nopeasti, onko treffikumppani kiinnostava vai ei.

- Kun näkee ihmisen edessään, koko habituksen, millainen ulkoasu, elekieli ja puhetyyli on, tulee tunne, että joko joo tai ei. Olen niin kohtelias, etten jätä treffejä kesken, vaikka tulisi tunne, ettei tämä ole mua varten. En välttämättä siis sano suoraan, vaan annan toiselle mahdollisuuden kertoa itsestään ja tutustua vähän.

- Voi myös vaihtaa kokemuksia nettitreffeistä, eli sekin on hyvä puheenaihe, jos huomaa, että ei muuten mätsää, hän vinkkaa.

Kuka tekee jatkoaloitteen?

Jos taas nettideittikumppani osoittautuukin kivaksi ja kiinnostavaksi, tilanne käy jännittäväksi, kertoo Noora.

- Ajatteleeko se samalla tavalla minusta, haluaako nähdä uudestaan? Sitten odottaa, kun ensimmäiset treffit loppuu, että kumpi tekee liikkeen, pyytääkö se minua uudelleen ulos - se on melkein jännittävämpää kuin ensimmäiset treffit.

mies ja nainen suutelevat
AP Graphics Bank

Jos mies ei itse kysy uudestaan ulos, Noora ei epäröi kysyä itse.

- Pakko! Onko miehet nössykämpiä vai mistä se johtuu, mutta ei voi jäädä odottamaan, että toinen tekee sen, täytyy vähän itsekin tarttua toimeen. Jos siltä tuntuu, niin miksei!

Muutaman tapaamansa miehen Noora onkin tavannut uudestaan.

- Vakavimmillaankaan ei ole pitkälle kantanut, mutta joihinkin on päässyt kaveriporukkaankin tutustumaan. Jotkut pojat on ihan jopa mukavia, keitä sieltä löytyy, Noora naurahtaa.

Se Oikea yhä hakusessa

Mitä mieltä nettideittiharrastaja on seksistä ensitreffeillä?

- Se on aika huono ratkaisu, siinähän on saanut vasta pintaraapaisun ihmisestä. Mutta jos menee treffeille baariin, niin siinä voi käydä huonosti, eli sille linjalle ei kannata lähteä. Parempi olla harrastamatta seksiä ensitreffeillä, koska sitä sitten katuu. Ei yhden illan juttuja.

Parempi olla harrastamatta seksiä ensitreffeillä, koska sitä sitten katuu.

Nettideittaaja "Noora"

Varatut salarakkaan etsijät eivät Nooraa kiinnosta, vaikka sellaisiakin nettipalstoilla liikkuu. Koskaan ei silti tiedä, minkä profiilin takana Se Oikea odottaa.

- Ei haittaisi, jos Se Oikea löytyisi, mutta nyt tämä treffailu on harrastuspohjalla ja oikean löytyminen olisi lähinnä onnekas vahinko, Noora päättää.

Lue seuraavaksi