Kahvipisteen epämääräinen pussiläjä harmittaa teeharrastajaa

Kahvinjuojakansa litistää vieläkin teen ystävät ahtaaseen tilaan. Pussiteen ja vedenkeittimen yhdistelmä aiheuttaa nenän nyrpistelyä. Suodatinkahvin kylkeen kaivataan haudutettua teetä.

ilmiöt
Teepussi kupissa
Yle

Teen juojat osaavat jo vaatia perinteistä pussiteetä parempaa juotavaa.

- Meillä on orastavaa teekulttuuria olemassa. Valikoimat ovat laajentuneet ja yhä useammassa paikassa sitä on tarjolla, Oulun maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksen toiminnanjohtaja, teeharrastaja Maija-Liisa Tausta-Ojala toteaa.

Suomalaiset ovat kahvinjuojakansaa ja teetarjoilu on usein vain välttämätön paha kahvipisteen kyljessä, Tausta-Ojala huomauttaa. Kahvinjuojat pitävät yleensä huolen siitä, että tarjolla on hyvälaatuista suodatinkahvia, mutta teepussit valikoidaan kaupan halpalaarista.

- Ajatellaan, että sitten on ne teenjuojatkin ja niillekin pitää erikseen laittaa. Yleensä tarjolla onkin vedenkeittimellä keitetty vesi ja epämääräinen valikoima teepusseja.

Haudutettua teetä tarjolle

- Se, että hauduttaa teen termoskannuun kuten kahvinkin, ei ihan hirveästi vaadi.

Erilaisia teelaatuja on tarjolla valtavasti, mutta Maija-Liisa Tausta-Ojalan mukaan tilaisuuden järjestäjä pärjää hyvin valitsemalla sen kaikkein ilmeisimmän vaihtoehdon, mustan teen.

- Se on aika varma valinta, sen valitsevat useimmat teenjuojat.

Älä kiehuta teevettä

Teen valmistuksessa Maija-Liisa Tausta-Ojala korostaa lämpötilan merkitystä.

- Vettä ei saa koskaan kiehuttaa, koska kiehuttaessa vedestä katoaa happea. Happi on erittäin tärkeää hauduttamisen onnistumiseksi.

Jos teeharrastus etenee vakavalle tasolle, alkaa astelukemilla olla enemmänkin merkitystä, Tausta-Ojala sanoo.

- Jokaiselle teelajille on eri lämpöasteinen vesi, jos mennään oikein teehifistelyyn.

Haudutusaikaa tulee noudattaa, oli kyseessä sitten irto- tai pussitee.

- Jos teeruohot jättää veteen liian pitkäksi aikaa, teestä tulee kitkerää, Tausta-Ojala muistuttaa.

Pussitee aiempaa parempaa

Jos ei innostu värkkäämään irtoteelaatujen kanssa, myös paheksuttu pussitee saa synninpäästön teeharrastajalta. Kunhan ei ihan mitä tahansa valikoi tarjolle.

- Pussiteevalikoima on laajentunut ja makutaso on parantunut. Joukossa on luvattoman huonoa pussiteetä, mutta myös yllättävänkin hyviä laatuja. Usein pussiteet ovat jauhautuneet liian hienoksi ja siitä tulee helposti kitkerää teetä.