1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaikille totaalikieltäytyjille panta jalkaan - mitä mieltä?

Totaalikieltäytymisen voi hoitaa nykyään kokonaisuudessaan ilman vankilaa sähköisessä valvonnassa. Laki muuttui helmikuun alussa. Rangaistusmuoto on lisännyt lievästi kiinnostusta varusmies- ja siviilipalveluksesta kieltäytymiseen. Onko jalkapanta oikeudenmukainen tuomio totaalikieltäytymisestä? Onko koko tuomiossa enää järkeä?

Osallistu
Saramäen vankila Turussa 29. kesäkuuta 2012.
Saramäen vankila Turussa 29. kesäkuuta 2012.Roni Lehti / Str / Lehtikuva

Totaalikieltäytyjiä on Suomessa vuodesta riippuen noin 30-60. Viime vuonna kieltäytyjiä oli edellisvuotta enemmän, mutta määrät sahaavat vuodesta riippuen, kerrotaan Puolustusvoimista, Siviilipalveluskeskukselta ja Aseistakieltäytyjäliitosta.

Valvontarangaistus otettiin käyttöön marraskuussa 2011. Rikoksesta tuomittu voi suorittaa tuomionsa sähköisessä valvonnassa, eli käytännössä jalkapanta jalassa, kun tuomio on 180 vuorokautta.

Totaalikieltäytymisestä määrätyt tuomiot olivat vielä viime vuonna "siviilipalvelusaika 362 vuorokautta jaettuna kahdella" eli 181 vuorokautta. Lakia joutui näin ollen kiertämään tekemällä yhden päivän siviilipalvelusta ja sen jälkeen kieltäytymällä siitä, jolloin tuomio tippui 180 päivään.

Tämän kuun alusta siviilipalvelusaika tippui kuitenkin 15 päivällä, jolloin totaalituomio jalkapannassa tuli mahdolliseksi kaikkien kohdalla.

Komentajakapteeni Jyrki Kivelä Pääesikunnasta sanoo, että Puolustusvoimat vastustaa jyrkästi valvontarangaistusta.

- Totaalikieltäytyjät pääsevät liian helpolla. Vapauden menetys varusmiespalveluksessa on paljon suurempi. Puolustusvoimat vastustaa ja on pettynyt, ettei tullut kuulluksi, kun uutta lakia tehtiin.

Siviilipalveluskeskuksen johtaja Mikko Reijonen korostaa, että jalkapanta on erittäin tiukka rangaistusmuoto. Suoran linjan haastattelema totaalikieltäytyjä on samalla linjalla.

- Puolustusvoimista voisi joku tulla kokeilemaan, miten helppo rangaistusmuoto jalkapanta on. Vapaudenmenetys on psykologisella tasolla jopa suurempaa kuin vankilassa.

Mitä mieltä olet jalkapannasta? Onko koko totaalituomiossa enää järkeä? Pitäisikö sitä lieventää humaanimpaan suntaan vai päinvastoin tiukentaa?

Lue seuraavaksi