Uusi tutkimus aikaistaa neandertalilaisten sukupuuttoa

Mikäli uusin radiohiiliajoitus pitää paikkaansa, se aikaistaa myös käsitystä nykyihmisten tulosta Eurooppaan. Muutoin yhteiset jälkeläiset eivät olisi olleet mahdollisia.

Uusin neandertalilaistutkimus on omiaan aiheuttamaan tutkijoiden kesken kiihkeää keskustelua siitä, miten meihin tämän päivän Eurooppaa asuttaviin ihmisiin on päätynyt hiven neandertalilaisten perimää. Australialais-brittiläisen tutkimuksen mukaan neandertalinihminen kuoli sukupuuttoon aiemmin kuin on oletettu.

Neandertalilaislfossiilien aiempien ajoitusten perusteella viimeiset neandertalilaiset elivät Etelä-Espanjassa 35 000 vuotta sitten. Uusin tutkimus uusimmilla radiohiilimenetelmillä antaa noille luille lisää ikää ainakin kymmenentuhatta vuotta.

Jos tulos pitää paikkansa, se kyseenalaistaa nykyihmisten ja neandertalilaisten kohtaamisen ja yhteiset jälkeläiset. Nykyihmisten ensimmäisten esivanhempien uskotaan tulleen Eurooppaan vasta 42 000 vuotta sitten.

Aukoton uusi väite ei ole, sillä tutkimukselle tärkeä proteiini ei säily kovinkaan hyvin Iberian niemimaan lämpimässä ilmastossa. Uudemmat jäänteet ovat siis voineet hävitä jäljettömiin, tutkijat myöntävät.

Turvapaikka Kaukasuksella?

Tutkittavina oli ainoastaan kahden löytöpaikan luita. Espanjasta tunnetaan neandertalinihmisten jäänteitä 11 paikasta. Jos niiden tutkimukset vahvistavat uusimmat havainnot, nykyihmisten ja neandertalilaisten on täytynyt tavata aiemmin kuin on luultu.

Käytännössä nykyimisten on täytynyt tulla Eurooppaan oletettua aiemmin. Britannian luonnonhistoriallisen museon tutkijan Chris Stringerin mukaan sellaista on jo ounasteltu muutoinkin.

- Britanniasta, Belgiasta, Ranskasta, Saksasta ja Italiasta on todisteita, jotka viittaavat yhä vahvemmin siihen, että siellä eli nykyihmisiä hyvinkin yli 40 000 vuotta sitten, Stringer sanoo.

Australialaisen Canberran yliopiston tutkija Rachel E. Wood puolestaan sanoo, että joitakin neandertalilaisten rippeitä saattoi säilyä hengissä joillakin Euroopan kolkilla, vaikka pääjoukot olivat jo kadonneet.

- Jossakin saattoi olla turvapaikkoja, esimerkiksi Kaukasuksella, vaikka radiohiiliajoitukset eivät ole sitä osoittaneetkaan, Wood sanoo.