Kalliokieleke liikahti – sairaalarakennus evakuoitiin Kuopiossa

Kysin kuutosrakennus evakuoitiin nopeasti aamuyhdeksältä. Lapsipotilaat eivät säikähtäneet tilannetta.

Kotimaa
Kuvassa railo kalliossa.
Timo Heikura / Yle

Yksi sairaalarakennus on tyhjennetty turvallisuussyistä Kuopiossa. Kuopion yliopistollisen sairaalan työmaalla havaittiin tiistaiaamuna kalliokielekkeen liikahtaneen kuutosrakennuksen lähellä, muutaman metrin päässä rakennuksen yhdestä kulmasta.

Kiinteistöjohtaja Mikko Hollménin mukaan kieleke on liikahtanut arvioilta pari senttiä. Kuutosrakennuksessa ei ole kuitenkaan havaittu mitään normaalista poikkeavaa.

Kuutosrakennus evakuioitiin pikaisesti aamuyhdeksän aikaan. Henkilökunta sai ilmoituksen lähteä nopeasti ulos. Aamupäivän aikana työntekijät pääsivät kuitenkin hakemaan tavaroitaan pois.

Seitsemän kerroksisessa talossa toimii muun muassa foniatrian yksikkö, kuntoutusyksikkö ja kipupoliklinikka. Rakennuksessa on myös hallinnon tiloja.

Lapsipotilaat pysyivät rauhallisina

Kuutosrakennuksessa tiistaina normaalin työpäivän kolmannessa kerroksessa aloittanut kuntoutusohjaaja Hannele Jalkanen sai sihteeriltä aamulla yllättävän komennon, talo on sortumavaarassa, ota takki!

- Jätin kaikki tavarani työhuoneeseen ja ihmiset tulivat kaikista kerroksista nopeasti ulos. Muutama lapsipotilas tuotiin myös ulos. Olihan se aikamoinen tilanne. Meillähän on ollut tässä alueella räjäytyksiä ja ikkunoiden luota on totuttu siirtymään pois, kuvailee Hannele Jalkanen.

Täysin yllättäen tullut lähtökäsky aiheutti sen, että henkilökohtaisia tavaroita jäi rakennukseen.

- Tilanne oli hyvin erikoinen. Lapsipotilaat suhtautuivat äkkilähtöön yllättävän hyvin. Ilmeisesti lapset kokivat tilanteen jännittävänä, mitään itkuja ei ollut. Jälkikäteen älysin, että olisi pitänyt ottaa kännykkä ja käsilaukku heti mukaan, sanoo Jalkanen.

Rakennus pidetään tyhjänä tämän viikon

Kiinteistöjohtaja Mikko Hollmén arvioi, että rakennus pidetään tyhjänä ainakin tämän viikon ajan. Liikahtanutta kalliota on tulossa tutkimaan myös maaperätutkimusten asiantuntijoita.

Kuutosrakennuksen toiminnot siirtyvät nyt väliaikaisesti kolmosrakennukseen. KYS tiedottaa tilanteesta lisää, kun saadaan tietoa liikahtaneesta kalliokielekkeestä.