Netin leikkikentän suosio räjähti Suomessa

MovieStarPlanetin suomalaiseen versioon on rekisteröity kaksi miljoonaa profiilia. Moni vanhempi on hämillään palvelusta.

internet
Moviestarplanet.fi etusivu rajattu screenshot
moviestarplanet.fi

Yhä useampi vanhempi on ihmetellyt, mistä huikeaan suosioon nousseessa kouluikäisille lapsille suunnatussa MovieStarPlanet-sivustossa on kyse.

- MovieStarPlanet on tyypillinen uudenlainen pelimaailma, jossa rakennetaan omaa hahmoa. Samaan aikaan se on myös sosiaalinen media, jossa lapset voivat viestiä keskenään, kuvailee Mannerheimin lastensuojeluliiton nuorisotyön päällikkö Juuso Repo.

Vuodesta 2009 toiminut sivusto kuvailee itseään sosiaaliseksi online-universumiksi elokuvatähti-teemalla. Sivuston peruskäyttö on ilmaista, mutta virtuaalimaailmassa etenemistä voi nopeuttaa ostamalla itselleen VIP-jäsenyyden.

- MovieStarPlanetilla on maailmanlaajuisesti noin 80 miljoonaa rekisteröityä profiilia, joista 2 miljoonaa suomalaiselta sivustolta, kertoo pääjohtaja Claus Lykke Jensen Yleisradiolle Kööpenhaminasta.

Tyttöjen juttu

Moni käyttäjä liikuttaa palvelussa useampaa hahmoa, mikä osaltaan selittää rekisteröintien suurta määrää.

- MovieStarPlanetin käyttäjistä noin 70 prosenttia on tyttöjä. Tarkoituksenamme on luoda maailman paras lasten ja nuorten online-sivusto, linjaa pääjohtaja Claus Lykke Jensen Tanskan konttorista.

Tämän virtuaalisen leikkikentän suosion on huomannut myös Repo.

MovieStarPlanetilla on maailmanlaajuisesti noin 80 miljoonaa rekisteröityä profiilia.

MovieStarPlanetin pääjohtaja Claus Lykke Jensen.

- Alakouluikäisten tyttöjen keskuudessa on hyvin suosittua olla MovieStarPlanetissa tai vastaavassa palvelussa. Varsinkin vanhemmista tytöistä saattaa puolet olla tällaisissa kuvioissa mukana.

Itse käyttäjiä viehättävät monet asiat

- Siellä on kivaa, kun voi tavata kavereita ja pelata. Ja sisustaa huonetta, ostaa vaatteita ja katsoa videoita, hihkaisevat MovieStarPlanetin käyttäjiksi tunnustautuvat alakoululaiset tytöt.

Molemmilla on myös virtuaalinen lemmikki, joka vaatii huolenpitoa.

- Se kuolee, jos sitä ei käy tarpeeksi usein ruokkimassa, sanovat lapset.

Vanhemmat mukaan

Lapsille suunnatut netin palvelut asettavat aina haasteen myös vanhemmille. Asiantuntijan mukaan on tärkeää olla mukana lasten netin käytössä.

- Paljon on asioita, joissa meidän vanhempien vain pitää yrittää pysyä mukana. Siitä kannattaa lähteä liikkeelle, että pyytää sitä omaa lasta näyttämään ja opettamaan mistä on kysymys.

Keskusteluyhteyden löytämiseksi lapsen ja vanhemman välille on nuorisotyön ammattilaisella omat vinkkinsä.

- Huolen voi heittää sivuun hetkeksi. Sitten terve kiinnostus ja uteliaisuus esille, vaikka se ympäristö vanhemmasta tuntuisi kuinka oudolta ja pelottavalta, ohjeistaa Repo.

MovieStarPlanetiin sisältyvät samat vaarat kuin moniin muihinkin vastaaviin netin palveluihin.

- Koskaanhan et voi varmuudella tietää kuka siellä hahmon takana on ja mitä hänellä on mielessä. Ja lapset ovat kovin luottavaisia näissä palveluissa, muistuttaa niin lapsia kuin vanhempiakin Juuso Repo Mannerheimin lastensuojeluliitosta.